• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agošton traži dijalog o autonomiji Mađara

Andraš Agošton smatra da je vreme da se otvori dijalog o autonomiji Mađara u Vojvodini.

 Agošton traži dijalog o autonomiji Mađara Izvor: MONDO

Predsednik Demokratske partije vojvođanskih Mađara (DPVM) Andraš Agošton uputio je otvoreno pismo lideru Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru u kome od njega traži da inicira razgovor s predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka o autonomiji vojvođanskih Mađara.

Agošton, kao osnivač prve stranke Mađara u Vojvodini - Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM), koju je kasnije preuzeo Šandor Pal, smatra da je pravi trenutak da se počne sa ostvarivanjem predizbornih obećanja Mađarske koalicije (MK), koju čine tri pomenute partije.

"Postoji više znakova koji upućuju da početak dijaloga sa srpskim strankama u republičkom parlemantu ne bi trebalo odlagati, a jedan od njih je izrada novog statuta Vojvodine, čiju je prvu radnu verziju ponudila Demokratska stranka (DS)", navodi se u pismu.

Agošton ukazuje da se DS već izjasnila protiv teritorijalne autonomije dela Vojvodine na etničkom principu, pa je zbog toga, kako je rekao, neophodno da se koncept autonomije MK ponudi i drugim relevantnim strankama u Skupštini Srbije.

Pre toga, prema njegovom mišljenju, trebalo bi da se čelnici SVM, DZVM i DPVM još jednom sastanu, ocene koliko je navedeni koncept prihvatljiv za srpsku političku elitu i dogovore se o narednim koracima.

Prema rečima Agoštona, njegovu ideju je već prihvatio Pal, a zvaničnih reakcija Pastora i SVM još nije bilo.

Činjenica je, međutim, da posle majskih izbora nije bilo pravih kontakata lidera stranaka MK i da su sva mesta u pokrajinskom i republičkom parlamentu, uključujući i nekoliko u Vladi Srbije na nivou državnih sekretara, zauzeli članovi SVM.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE