• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: SRS i DSS protiv, LDP za SSP

Skupština Srbije počela je razmatranje predloga ratifikacije SSP. DSS i Radiklai protiv, LDP će glasati za.

 Skupština: SRS i DSS protiv, LDP za SSP Izvor: MONDO

Skupština Srbije počela je razmatranje prve tačke dnevnog reda, predloga ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, nakon jednomesečne pauze u radu i opstrukcije radikala prethodnog dana.

Zamenik poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović rekao je odmah na početku sednice da će vladajućoj koaliciji dati šansu, ali da to ne znači da će odustati od svojih zahteva.

On je poručio da će insistirati da dobiju odgovore Vlade Srbije o dešavanjima na mitingu SRS-a održanom 29. jula posle hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića i okolnostima njegovog hapšenja.

Potom je potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić počeo da obrazlaže vladin predlog da parlament ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Todorović je rekao i da je saopštenje policije da je formirana radna grupa koja će istražiti sva dešavanja na mitingu radikala "početak puta kojim bi trebalo da se krene i da će SRS da im da šansu da vide da li će to stvarno uraditi".

Poslanici opozicije, SRS i DSS potom su saopštili su da neće glasati za ratifikaciju Sporazuma, dok je LDP najavila da će ga podržati.

Poslanica SRS-a Jorgovanka Tabaković je rekla da radikali ne mogu da dozvole da se nametne teza da "marketing može da pobedi stvarnost" i da SRS ne može da poveruje da SSP nije ni u kakvoj vezi sa "nastojanjem dela evropskih zemalja da Albancima poklone državu".

Ona je za govornicom zamolila vladajuće stranke da ne prećutkuju činjenicu da postoji još jedan krupan kamen spoticanja na putu za Evropu koji se zove haški uslov.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta kazala je da je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić svojim izlaganjem o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izvređao poslanike i uvredio inteligenciju građana uzvikujući političke parole i držeći politički govor.

Poslanica DSS Donka Banović kazala je Skupština ne treba da ratifikuje SSP "jer je EU promenila svoj odnos prema Srbiji".

Ona je rekla da je DSS dala veliki doprinos približavanju Srbije EU i da je nesporno da je DSS posvećena ulasku Srbije u EU.

Promena stava DSS-a o ratifikaciji Sporazuma, prema njenim rečima, ne znači da je stranka promenila mišljenje o integracijama, nego da je EU promenila odnos prema Srbiji.

Komentarišiću Đelićeve navode da je EU partner Srbije, ona je kazala da to nije istina "jer partner ne bi nikada dozvolio da Srbija nepovratno izgubi Kosovo".

Banovićeva je navela da EU radi na izgradnji nezavisnog Kosova i da slanjem Euleksa sprovodi plan Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

Poslanik DSS-a Jovan Palalić kazao je da se ratifikacijom SSP-a ulazi u ugovorni odnos sa zemljama koje ne priznaju teritorijalni integritet Srbije već jednostrane akte na teritoriji Srbije, što je grubo kršenje Ustava.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović kazao je da će ta stranka vladajuću koaliciju uvek podržati u evropskim nastojanjima i da će svi poslanici te stranke glasati za ratifikaciju SSP-a.

Jovanović je, međutim, rekao da je Srbija podeljena i da nema evropski karakter i da nije obezbeđen minimum bez kog Srbija ne može otići u EU. "Nema ništa od evropske Srbije ako ka njoj ne idemo svi zajedno", kazao je Jovanović.

On je rekao da je skeptičan prema potencijalima vladajuće većine da Srbiju uvede u EU. Istakao je i da glasanje za SSP ne znači glasanje za nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, LDP će predložiti izmene Poslovnika o radu da bi se ubrzale procedure u poslovima koji ne smeju da čekaju i koji se odnose na evropske integracije, jer je mnogo vremena već izgubljeno.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE