• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Imamo šansu za bolji život

Obrazlažući predlog u Skupštini, Božidar Đelić rekao da je ratifikacija SSP šansa da građani Srbije dobiju priliku da bolje žive.

 Đelić: Imamo šansu za bolji život Izvor: MONDO

"SPP je jedan od najvažnijih ugovora koje je Srbija imala mogućnost da potpiše i on određuje strateški pravac zemlje", rekao je Đelić u Skupštini Srbije obrazlažući Predlog ratifikacije SPP-a i Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU.

Ubrzanim pridruživanjem EU Srbija, kako je naglasio potpredsednik Vlade Srbije Đelić, neće odustati od borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta.

"Nikada nećemo pristati na bilo kakve ucene vezane za priznavenje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova niti ćemo ikada trgovati Kosovom", rekao je Đelić.

SSP je, kako je dodao, neutralan kad je u pitanju konačni status Kosova, a ulaskom u ugovorni odnos sa zemljama EU Srbija će efikasnije moći da se bori za očuvanje celovitosti svoje teritorije.

Đelić je objasnio da Privremeni trgovinski sporazum sa EU, koji će se primenjivati do učlanjenja Srbije u EU, dalje šansu poljoprivredi Srbije da izvozi na to tržište bez carinskih ograničenja.

"Svake godine će bez carina moći da se izveze 180.000 tona šećera, 8.700 tona junetine i velike količine vina iz Srbije", rekao je Đelić i dodao da su Prelaznim sporazumom dobro zaštićeni domaći poljoprivredni proizvođači i industrija, bolje nego u drugim zemljama koje su u postupku pridruživanja EU.

Ratifikacija SPP je značajna, prema rečima Đelića, i zbog sigurnosti stranih investitora koji nameravaju da ulažu u Srbiju, kao i zbog toga što će kompanija iz Srbije imati tretman domaćih pravnih lica na tenderima koji budu raspisivani u zemljama EU.

Đelić je istakao da će dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU Srbija dobijati godišnje 2,5 milijardi evra iz evropske kase.

"Evropa nije rešenje za sve naše pobleme, ali sporazum sa EU je nas najbolji saveznik u borbi protiv nezaposlenosti i u postizanju cilja da Srbija postane centar Jugoistočne Evrope", rekao je Đelić.

Učlanjenje Srbije u EU, kako je dodao, podržavaju i Ruska federacija, Kina i Indija, jer je i njihov interes da naša zemlja ojača svoju stratesku poziciju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE