• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DSS: Sa SSP priznajemo Kosovo

DSS se protivi usvajanju SSP-a jer se time opravadava delovanje EU u vezi sa Kosovom i faktički srpska pokrajina priznaje kao nezavisna država.

 DSS: Sa SSP priznajemo Kosovo Izvor: MONDO

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da se ta stranka protivi ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), jer se time opravdava delovanje Evropske unije u oduzimanju Kosova i Metohije od Srbije. Miloš Aligrudić je rekao da bi ratifikacija "implicitno značila da Srbija priznaje nezavisnost Kosova".

Samardžić je sa skupštinske govornice istakao da su odnosi između Srbije i EU, od parafiranje SSP do danas, duboko promenjeni, navodeći da je evropska zajednica nizom poteza prekršila međunarodno pravo i sopstvena akta.

On je, navodeći primere za to, rekao da je 21 država - članica EU, priznala nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, da su prekršene odredbe o nepovredivosti teritoriji međunarodno priznatih granica i da je EU faktički podržala Ahtisarijev plan koji je suprotan međunarodnom pravu.

Samardžić, ovlašećeni predstavnik DSS-a o ovoj tački dnevnog reda, ocenio je i da će Srbija, ukoliko skupštinska većina ratifikuje SSP, "uticati na oduzimanje sopstvene teritorije".

On je rekao da je sa ekonomskog i trgovinskog aspekta SSP "manje- više nesporan" za Srbiju i da se te pogodnosti mogu ostvariti bez njegove ratifikacije, putem potpisivanja bilateralnih i drugih ugovora sa EU.

Samardžić je naveo i da je SSP parafiran u vreme predizborne kamapanje, "bez odluke resornog vladinog odbora i Vlade Srbije", nazvaviši ga "ilegalnim sporazumom".

On je kazao i da je u predizbornoj kampanji EU nedvosmisleno podržala jednu opciju, upozorivši vladajuću većinu da "Brisel traži amnestiju od Srbije" za sve odluke suprotne sopstvenim i međunarodnim aktima.

I šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić smatra da bi ratifikacija SSP-a "implicitno značila da Srbija priznaje nezavisnost Kosova".

Aligrudić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da ekonomski deo SSP-a nije sporan, ali da je sporan politički deo.

"Problem se odnosi na to što se SSP ne potpisuje sa EU, kao jednim entitetom, nego sa svakom zemljom članicom posebno, što će dovesti do toga da 21 država koja je priznala nezavisnost Kosova, sporazum sa Srbijom tumači kao dokument u kome je Kosovo nezavisna država", rekao je funkcioner DSS-a.

Prema njegovim rečima, DSS je i pre izbora tražio da se taj nesporazum razreši.

"Ako se postavi pitanje između zaštite suštinskog državnog interesa, teritorijalnog integriteta i jednog međudržavnog ugovora, ovo prvo mora da ima prednost", rekao je Aligrudić.

Dodao je da je ideja DSS-a da se oba interesa zaštite jednako.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE