• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šutanovac: Nismo locirali Ratka Mladića

Ministar odbrane izjavio da Ratko Mladić nije lociran i da Vojska Srbije (VS) ne učestvuje u njegovom skrivanju.

 Šutanovac: Nismo locirali Ratka Mladića Izvor: MONDO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u sredu da haški optuženik Ratko Mladić nije lociran i da Vojska Srbije (VS) ne učestvuje u njegovom skrivanju.

"Moje duboko ubeđenje je da VS i agencije nisu više deo problema, već su deo rešenja. Nisam dobio nijedno saznanje, bilo od domaćih ili stranih zvaničnika, da VS odnosno agencije na bilo koji način skrivaju haške optuženike", rekao je Šutanovac u intervjuu za Radio Jugoslaviju.

On je istakao da niko ne treba da sumnja da će saradnja sa Tribunalom u Hagu biti završena, jer je hapšenje Radovana Karadžića pokazalo rešenost Vlade da ispuni obaveze.

Ministar je rekao da je njegov nedavni poziv Mladiću da se preda bio "ljudske", a ne "političke prirode".

Dodao je da smatra da bi predaja bila bolja od hapšenja koje bi pojedine strukture u društvu ponovo navele na "rušilačke demonstracije sa željom da opet dođe do krvi na ulicama Beograda".

Ministar je u intervjuu potvrdio da će sredinom septembra u Briselu potpisati sa NATO-om bezbednosni sporazum, koji je do sada potpisalo više od 90 država uključujući i Rusiju.

Prema njegovim rečima, sporazum je tipski i obavezujući u smislu razmene podataka, odnosno čuvanja podataka koje dobijete u posed.

Istakao je da potpisivanje sporazuma ne odaje "bilo koje naše tajne", niti je Srbija u obavezi da distribuira informacije koje su poverljive, ali je u obavezi da na adekvatan način štiti podatke koje dobija.

Upoređujući situaciju u Gruziji sa Kosovom, ministar je rekao da su zvaničnici Srbije govorili da priznanje nezavisnosti Kosova koje je nezakonito, može da izazove domino efekat i u velikom delu zemalja Evrope i šire.

On je rekao da ne očekuje da žarište u Gruziji navede kosovske Albance na oružane akcije na teritoriji Kosova i jugu Srbije.

"Pojedinače akcije koje se tiču pre svega kriminala, a ne Kosova i Metohije kao takvog, mogu da se dese. Sa druge strane, veoma ozbiljno pratimo ceo region i još smo u bezbednosnoj turbulenciji u kojoj može doći do sukoba i incidenata manjeg intenziteta, ali tu smo da to sprečimo", rekao je Šutanovac.

Ministar je kazao i da se ne smeju bez zabrinutosti prihvatiti kletve koje su poslanice SRS iznosile u utorak za skupštinskom govornicom na račun predsednika Srbije Borisa Tadića.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE