• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednacrt statuta Vojvodine do sredine oktobra

Prednacrt statuta Vojvodine biće usvojen u zakonskom roku do sredine oktobra, izjavio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

 Prednacrt statuta Vojvodine do sredine oktobra Izvor: MONDO

Prednacrt statuta Vojvodine usaglašava se unutar vladajuće većine u skupštini pokrajine i biće usvojen u zakonskom roku do sredine oktobra, izjavio je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

U intervjuu za novosadski "Građanski list", on je rekao da će pre toga o Prednacrtu statuta biti otvorena javna rasprava kako bi građani Vojvodine, nevladine organizacije i političke stranke imali priliku da predlože eventualne izmene.

Pajtić je dodao da stranke s kojima Demokratska stranka ostvaruje saradnju na pokrajinskom nivou već rade na usaglašavanju statuta, zbog čega je siguran da će biti ispunjeni rokovi koje nameće ustavni zakon.

"Ubeđen sam da će nov statut biti usvojen do sredine oktobra ove godine. Ustavni zakon vrlo jasno precizira da se u roku od 90 dana od dana konstituisanja Skupštine Vojvodine mora doneti nov statut, pa je, dakle, naš rok sredina oktobra", rekao je Pajtić, koji je i potpredsednik DS-a.

On nije precizirao koje se novine očekuju u predloženom tekstu, osim terminoloških, ali je rekao da će najviši pravni akt Vojvodine iskoristiti sve pozitivne tekovine novog Ustava Srbije, kao što su sopstvena imovina i pravo na svoje simbole.

"Neke opozicione stranke su se koncentrisale na terminologiju zbog toga što uopšte nemaju ideju kako da unaprede položaj Vojvodine i Vojvođana. Suština novog statuta biće da se obezbedi bolji život građana Vojvodine, veći standard, otvaranje novih radnih mesta, snaženje poljoprivrede i privrede, a terminologija je potpuno sekundarna", kazao je Pajtić.

Takođe je rekao da nije upoznat sa podatkom da i opozicione političke partije pripremaju svoj predlog teksta statuta Vojvodine i ocenio da ne veruje da bi njihova rešenja mogla doneti bilo šta dobro za građane vojvodine.

"Međutim, ukoliko se u toku javne rasprave pokaže da neka od stranaka koje su kritikovale nešto što nisu nikad videle ipak predlaže nešto konstruktivno, nema razloga da to ne bude prihvaćeno, isto kao što nema razloga da ne bude prihvaćena bilo koja dobra ideja svakog građanina Vojvodine", ocenio je Pajtić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE