• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavni odbor DS-a usvojio Tadićev izveštaj

Glavni odbor Demokratske stranke usvojio je na sednici Izveštaj o radu stranke koji je podneo predsednik Boris Tadić.

 Glavni odbor DS-a usvojio Tadićev izveštaj  Izvor: MONDO

Kako je saopšteno iz DS-a nakon sednice, u izveštaju je konstatovano da je DS, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, formirajući Vladu Srbije preuzela odgovornost za rešavanje najvažnijih političkih i ekonomskih pitanja.

Prvi koraci na tom putu su skora ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) i energetski sporazum, koji su trenutno na dnevnom redu Skupštine Srbije, a koji su od istorijskog značaja za zemlju.

"DS će kao najveći partner u vladajućoj koaliciji nastaviti sa odbranom teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, istovremeno insistirajući na ubrzanoj integraciji zemlje u EU, ekonomskom prosperitetu i boljem životu svih građana", navodi se u izveštaju.

Govoreći članovima Glavnog odbora predsednik DS i Srbije Boris Tadić ocenio je da su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i energetski sporazum, koji su na dnevnom redu Skupštine Srbije, od istorijskog značaja za zemlju.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS-a rekao da će, ukoliko se oko priključenja EU i potvrđivanja SSP ostvari nacionalni konsenzus u srpskom parlementu, to biti iskorak u odnosu na tradicionalnu politiku u Srbiji.

Kako je naglasio, time će se prevazići tradicionalne podele u Srbiji i biće uspostavljeno jedinstvo oko glavnih strateških ciljeva uprkos razlikama koje su, među strankama, više nego vidljive.

Tadić je kazao da će takvim konsenzusom evropskoj i domaćoj javnosti biti poslata poruka da je Srbija nedvosmisleno odlučila da ide putem evropskih integracija.

"To bi bila odluka koju nikada niko ne bi mogao da dovede u pitanje", rekao je on i dodao da će SSP biti potvrđen čak i u slučaju da se ne postigne nacionalni konsenzus oko tih pitanja u Skupštini.

Prema njegovim rečima, odluku će doneti većina koja neće moći biti dovedena u pitanje ali će u budućnosti biti otvorene nove debate.

Tadić je ocenio da energetski sporazum sa Rusijom ima ogroman ekonomski i politički značaj.

Istakao je da Srbija ne sme, strategijski gledano, da bude neprijetelj Rusiji i dodao da Srbija u EU želi dobre odnose sa Rusijom.

"Donoseći stratešku odluku od najvećeg mogućeg značaja o priključenju u EU, Srbija ima priliku i da na sednici parlamenta donese i odluku o svojim strateškim odnosima sa Rusijom", naveo je predsednik DS-a.

Tadić je kazao da Srbija treba da vodi nacionalnu politiku i brani nacionalne interese ali da time ne sme da ugrožava ostale zemlje.

Govoreći o mišljenju koje će Srbija zatražiti od Međunarodnog suda pravde u Hagu povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, on je rekao da Srbija, iako je ne podržavaju neke zemlje, neće odustati od toga i neće podleći pritiscima jer je to jedini način da se brane interesi Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Mi ćemo naš stav o Kosovu i Metohiji braniti pravnim i diplomatskim sredstvima. To je naša državna politika, a međunarodno pravo je najbolji teren za odbranu naših interesa", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, misija Euleksa na Kosovu ne može biti prisutna bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN i to je stav od koga Srbija neće odustati.

"Prisustvo Evrope na Kosovu mora da bude pravno utemeljeno. Ako tog utemeljenja nema uvek može da bude korigovano u zavisnosti od međunarodnih odnosa u svetu", naveo je Tadić dodajući da Srbija ne želi da odustane od pregovora o statusu južne pokrajine i pronalaženja stabilnog rešenja.

Na sednici Glavnog odbora DS-a Tadić je govorio i o značaju ekonomskog razvoja zemlje. Rekao je da je od vitalnog značaja završetak modernih infrastruktura - autoputeva, lokalnih puteva, železnica, sistema za navodnavanje kao i modernizacija telekomunikacija, avio i rečnog saobraćaja.

Pošto se ne može uraditi sve ođednom, prema Tadićevim rečima, moraju se uspostaviti prioriteti a jedan od njih je Koridor 10 jer bez njega nema mogućnosti za priključenje EU, ekonomskog razvoja i poboljšanja ekonomskog standarda.

Tadić je rekao i da prioritet mora biti i borba protiv korupcije koja je u Srbiji postala način života.

On je funkcionerima Demokratske stranke poručio da ih neće štititi ako se utvrdi da su učestvovali u korupciji, i da u tom slučaju neće moći da budu članovi stranke i vrše bilo koju funkciju.

Predsednik demokrata je ocenio da je DS na prošlim izborima postigla najbolje rezultate u istroiji stranke i naveo da imaju predsednika države, premijera, ministre, da su u vlasti u više od 100 opština u Srbiji a da je 60 gradonačelnika i predsednika opština izabrano iz redova DS-a.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE