• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analitičari: SRS će izgubiti glasače

Politički analitičari ukazali su u subotu da je Nikolić ostavkom potvrdio da je i dalje neprikosnoveni lider radikala Vojislav Šešelj.

 Analitičari: SRS će izgubiti glasače Izvor: MONDO

Politički analitičari ukazali su u subotu da je Nikolić ostavkom potvrdio da je i dalje neprikosnoveni lider radikala, predsednik stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj.

Nikolićev potez takođe je potvrdio da među radikalima postoji "više političkih struja", o čemu su, još pre nekoliko meseci, pisali beogradski mediji prilikom isključivanja iz stranke nekadašnje gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković.

Uz Gojkovićevu, po pisanju medija, kao glavne protagoniste Šešeljeve politike označeni su funkcioneri SRS Milorad Mirčić i Dragan Todorović, dok je Nikolić označen kao predvodnik onih koji su podržavali gradonačelnicu Novog Sada.

Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da ostavka Tomislava Nikolića znači trijumf struje predsedika SRS Vojislava Šešelja, ali je naveo da dugoročno gledano ne veruje da će opcija koja počiva na "ideološkom fanatizimu" imati neku vrstu uspeha.

Stanković je agenciji Beta rekao da ostavka Nikolića ukazuje da je u SRS preovladao ideološki dogmatizam i neka vrsta nespremnosti da se izvrši modifikacija partije odnosno njena adaptacija na neke konkretne političke realnosti u kojima se Srbija nalazi.

Pema njegovim rečima, SRS se odlučila za varijantu doslednosti programu koji je utemeljio predsednik stranke Vojislav Šešelj i odbijanja evroatlanskih integracija za razliku od drugačije vizije SRS koju je kroz podršku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i još neke ranije stavove nagovestio Tomislav Nikolić.

"Ovo je trijumf Šešeljve struje nad Nikolićem jer se on ipak povukao", kazao je Stanković.

On je kazao da će Nikolićeva ostavka uticati na stranku i dodao da ne veruje da je Nikolić usamljen u nastojanjima da reformiše SRS.

Politikolog Slaviša Orlović ocenio je da će Srpska radikalna stranka , nakon što je Tomislav Nikolić podneo ostavku, izgubiti deo glasača.

Orlović je za B92 rekao da je u slučaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prevagnula tvrda struja u SRS-u u kojoj su, pored lidera stranke Vojislava Šešelja i funkcioneri Dragan Todorović, Zoran Krasić i Vjerica Radeta.

Prema njegovim rečima, Nikolić će ostati upamćen kao čovek koji je bio spreman da glasa za Sporazum sa EU i kao neko ko se distancirao od Šešlja i njegovog ekstremizma.

"Modernizacija SRS sa Šešeljem na čelu je nemoguća", kazao je Orlović. On je dodao da se ne zna šta je interes Šešelja u ovom trenutku ali da mu sigurno ne odgovora da Nikolić preuzme stranku i da zbog toga "raščišćava teren pred povratak u zemlju".

Analitičar Zoran Stojiljković ocenio je danas da ostavka Tomislava Nikolića na sve političko stranačke funkcije u Srpskoj radikalnoj stranici (SRS) neće proći bez posledica i da ona pokazuje da u toj stranci nema jedinstva.

"Čak i ukoliko Nikolić posle ostavke bude pasivan zbog njegovog ugleda i rejtinga ostavka neće proći bez posledica po Srpsku radikalnu stranku, a umnogome će uticati i na političku scenu Srbije", ocenio je Stojiljković u izjavi Tanjugu.

On smatra da Nikolićeva ostavka pokazuje da u SRS-u nema jedinstva posle situacije u kojoj su se našli, odnosno da im je vlast bila na domak ruke i da im je izmakla.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE