• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebinje regionalni policijski centar

U Budvi potpisan Protokol o uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Srbije, čije će sjedište biti u Trebinju.

 Trebinje regionalni policijski centar Izvor: MONDO

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić i ministri unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i Crne Gore Raško Konjević potpisali su Protokol o osnivanju zajedničkog centra za policijsku saradnju, čije će sjedište biti u Trebinju.

Radončić je poslije potpisivanja protokola u Budvi rekao da će taj centar pružiti pomoć pri suzbijanju graničnog i prekograničnog kriminala i sprečavanju nelegalnih migracija.

"Jedan od naših najvećih izazova jeste problem azilanata", istakao je Radončić, koji je povodom potpisivanja sporazuma zahvalio međunarodnim organizacijama, posebno Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

Konjević je naveo da osnivanje centra predstavlja pravni okvir za zajedničku borbu protiv kriminala i prekograničnih prijetnji, a da je Trebinje izabrano za sjedište, jer je ocijenjeno da će ta lokacija doprinijeti i efikasnosti rada.

"Ovim protokolom uređuje se pitanje razmjene podataka i informacija od zajedničkih rizika, kao i zajedničkih aktivnosti o bezbjednosti državne granice", rekao je Konjević.

Dačić je naveo da tri ministarstva imaju dobru saradnju i zajedničke interese i da je potisivanje protokola o osnivanju centra veoma važno za sve tri policije.

On je istakao problem azilanata sa zapadnog Balkana u zemlje EU, koji treba da brine sve u regionu.

"Raduje me potpisivanje ovakvog sporazuma, jer nam je u interesu da što više razvijamo saradnju organa koji se bave provođenjem zakona i u tome nema prepreka. Veliki uspjeh bi bio i kada bi operativne zadatke uspješno završili do kraja", rekao je Dačić, koji je i premijer Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radoslav Jovičić izjavio je juče Srni da je Srpska dala saglasnost za otvaranje centra u Trebinju.

Protokol je izrađen u okviru projekta "Izgradnja kapaciteta policijskih službenika za provođenje aktivnosti u Centru za policijsku saradnju" koji finansijski podržavaju Vlada Velike Britanije i Razvojni fond IOM-a.

Radončić i Konjević danas su u Budvi, na marginama ministarskog foruma "EU - zapadni Balkana" u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, potpisali i protokole o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE