• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čauševiću 45 godina zatvora za terorizam

Zbog terorističkog napada u Bugojnu 2010. godine Haris Čaušević je osuđen na 45 godina zatvora, dok je Naser Palislamović oslobođen.

 Čauševiću 45 godina zatvora za terorizam Izvor: MONDO

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom Harisa Čauševića na 45 godina zatvora zbog terorizma, a drugooptuženog Nasera Palislamovića oslobodio optužbi.
Čauševiću će u kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 27. juna 2010. godine, dok će Palislamović po odluci Suda odmah biti pušten iz pritvora na slobodu.

Sud je utvrdio da je Čaušević u uračunljivom stanju, svjesno i voljno, počinio napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, tokom kojeg je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a više ih je ranjeno.

Tom prilikom pričinjena je i velika materijalna šteta na zgradi Policijske stanice i okolnim stambenim i poslovnim objektima, te velikom broju vozila.

U obazloženju presude, sudija Goran Radević je naveo da je Čaušević proglašen krivim za planiranje, pripremanje i izvršenje terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

Čaušević je proglašen krivim i za preduzimanje radnji kojim će stvoriti uslove za izvršenje terorističkog čina na teritoriji BiH, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

"Optuženi Čaušević je zastupao ideju da u BiH treba nasilnim putem uspostaviti državu uređenu po šerijatskom pravu. Zbog toga je na području Bugojna održavao sastanke sa određenim licima, skupljao video zapise kojima se veličaju teroristički napadi i borbe u Čečeniji i Iraku", naveo je Radević.

On je dodao da je Čaušević proglašen krivim i za planiranje napada na policijsku patrolu u Bugojnu, otmicu policajca ili djeteta policijskog inspektora, kako bi prisilili vlasti u BiH da iz pritvora puste Rijada Rustempašića.

Osim toga, Čaušević je kriv i za posjedovanje velike količine oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koje je skrivao u okolini Bugojna, a koje je pronađeno i oduzeto tokom istrage.

Pri izricanju maksimalne kazne Čauševiću, Sud je cijenio otežavajuće okolnosti, odnosno bezobzirnost i upornost pri činjenju krivičnog djela, kao i drsko držanje na sudu.

Sud je potvrdio da je Čaušević počinio krivično djelo iz osvete prema policajcima, nakon što su uhapsili njegovog bliskog prijatelja Rijada Rustempašića.

Tužilaštvo BiH i odbrana optuženih najavili su da će u roku od 15 dana Apelacionom vijeću Suda BiH uložiti žalbe na izrečenu presudu.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je novinarima nakon današnjeg ročišta da je Tužilaštvo BiH zadovoljno presudom za prvooptuženog Čauševića, a da će se žaliti na oslobađajuću presudu Naseru Palislamoviću.

Čauševićevi advokati, Edin Šabanović i Ifet Feraget, najavili su žalbu na presudu, ističući da je pri njenom donošenju bilo nekoliko povreda zakona.

"Sud je i za Čauševića mogao donijeti presudu kao i za Palislamovića, jer smatramo da Tužilaštvo nije decidno dokazalo da je on počinilac ovoga djela, posebno ne da je on zapalio sporogoreći štapin i aktivirao eksplozivnu napravu", rekao je Feraget.

Prema njegovim riječima, na osnovu oslobađajuće presude Palislamoviću vidljivo je da su policajci od Čauševića premlaćivanjem iznudili priznanje da je sa Palislamovićem planirao i izvršio ovaj napad.

Palislamovićev advokat Kerim Čelik rekao je novinarima da je presuda koja je izrečena njegovom branjeniku jedina razumna i pravedna.

"Optužba prema Palislamoviću bila je zasnovana na nezakonitim dokazima i labavim indicijama i zato mi je drago da je donesena ovakva presuda i zbog samog Palislamovića, ali i zbog Suda BiH", dodao je Čelik.

Izricanju presude nisu prisustvovali Čaušević i Palislamović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE