• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica: Nismo znali gde je Mladić

Predsednik DSS Vojislav Koštunica izjavio je da tokom njegovog premijerskog mandata nije bilo poznato gde se krije haški optuženik Ratko Mladić.

 Koštunica: Nismo znali gde je Mladić Izvor: MONDO

Predsednik Demokratske stranke Srbije i bivši predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da tokom njegovog premijerskog mandata nije bilo poznato gde se krije haški optuženik Ratko Mladić i da zato nije bilo moguće nagovarati ga da se preda.

Koštunica je "Politici" rekao da ne zna gde se Mladić krije i da nije bilo direktnih pregovora sa njim.

"Nadležne službe i akcioni timovi koji su se bavili pitanjem Haškog suda u jednom periodu sa zakašnjenjem od nekoliko meseci dolazile su do informacija o mogućim mestima gde se Mladić kretao", rekao je on.

Bivši premijer dodao je da, međutim, nikada nije bilo aktuelnih relevantnih informacija.

"Prema tome, nije se moglo pregovarati. Još jednom bih naglasio da je pravi trenutak da Srbija pokrene razgovor sa EU o legitimnosti Haškog tribunala", rekao je Koštunica.

Upitan zašto je u Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ubačen član kojim je firmama iz EU dozvoljeno da kupuju zemljište u Srbiji, Koštunica je odgovorio da to nije bilo moguće zbog "ucena sa kojima se ustajalo i sa kojima se završavao dan", vezanih za Hag i Kosovo.

"Nije bilo moguće da se tome pristupi na način na koji su pristupile druge zemlje koje nisu mučila sva ova pitanja. Da je bilo više jedinstva u državi... da se nije ispoljavao taj preterani evroentuzijazam i podela na one koji su za Evropu i one koji nisu... verovatno bismo mogli tim pitanjima da posvetimo više vremena", rekao je Koštunica.

Istakao je da ne veruje da je neko iz pregovaračkog tima za sklapanje SSP-a bio korumpirane i da se tu radi o "preteranom evroentuzijazmu" u kojem se ponekad ne vide detalji koji mogu biti važni.

Koštunica je, upitan o njegovom zalaganju da se tuži bar jedna država koja je priznala nezavisnost Kosova i strategiji Vlade i Demokratske stranke da se čeka mišljenje Međunarodnog suda pravde odgovorio da je traženje mišljenja suda "opasno i nepotrebno ulaženje u rizik da ta inicijativa bude odbačena".

"Srbija bi onda ostala bez bilo kakve mogućnosti da povuče naredni potez. Postoji ozbiljan rizik da zapadnemo u ćorsokak. Videćemo koliko će država na Generalnoj skupstini UN podržati tu inicijativu. Treba imati u vidu da se države dosta teško opredeljuju da u UN podržavaju inicijative koje faktički indirektno optužuju SAD", rekao je Koštunica.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE