• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protesti mladih širom BiH

Neformalna grupa mladih organizovala je danas proteste u Banjaluci, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru i Bihaću.

 Protesti mladih širom BiH Izvor: MONDO

Protesti pod nazivom „(R)EVOLUCIJA+“ su organizovani zbog nezadovoljstva studenata djelimičnim učešćem Bosne i Hercegovine u programu Evropske unije Erasmus+.

Međutim, neformalna grupa mladih ljudi koji su organizovali proteste poručuje kako je 'Erasmus+ samo kap koja je prelila čašu'.

„Erasmus+“, novi projekat Evropske komisije, u periodu od 2014. do 2020. godine podsticaće obrazovanje, usavršavanje i sport među mladima. Neke od aktivnosti programa su stipendiranje i razmjene studenata, volonterski rad te provođenje treninga i kurseva za mlade. U originalnom nacrtu predviđeno je da u njemu učestvuju građani i građanke BiH. Vrijednost projekta iznosi oko 14,7 milijardi evra.

Na osnovu zvanične odluke Vijeća ministara BiH, saradnja sa Evropskom komisijom nije ostvarena. Građanstvo ove države reagovalo je potpisivanjem peticije kojom je prikupljeno više od 8000 potpisa.

"Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, na peticiju odgovara izjavom da 'RS daje djelimičnu saglasnost za pridruženje BiH Erasmus+ programu kao partner'. Za ovakvo učešće u programu nikakva saglasnost nije potrebna, što je potvrdio specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Endi Mek Gafi, koji je izjavio da za ove aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH išta učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom. Odluka Vijeća ministara BiH nije promijenjena, što je povod za najavljene proteste.", istakli su organizatori protesta u saopštenju.

U banjalučkom parku Mladen Stojanović okupilo se tridesetak studenata, koji su poručili da su se okupili jer su nezadovoljni što vlasti BiH ne poštuju njihove potrebe. Oni su najavili dalja okupljanja i nove performanse ukoliko se nešto ne promijeni nabolje.

"Došli smo da ukažemo da želimo određeni kompromis i rješenje za Erasmus+, u kojem bi BiH bila punopravna članica tog programa", rekla je Maja Bliznac i naglasila da nisu dovoljne izjave iz RS da taj entitet djelimično učestvuje u tom programu, jer, kaže, mladi žele sve što im pruža taj program.

Protesti su održani i na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, gdje se takođe okupilo tridesetak studenata.

""Mi smo danas ovdje jer želimo iskazati nezadovoljstvo što ne učestvujemo u ovom projektu sa kojim su uskraćene brojne mogućnosti studentima u BiH, ali i učenicima i nastavnicima. Ova današnja brojka nam je samo motiv više da probudimo mlade koji su u letargiji i samim tim rade za ovu vlast", kazao je jedan od učesnika Aldin Vrškić, te dodao da je projekt Erasmus+ samo kap koja je prelila čašu u obrazovanju u BiH.

Adnan Imamović, student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, kaže kako studenti svakog trena pristižu na plato ispred Parlamenta u sve većem broju, te kako žele poslati poruku da studenti žele promjene i da "političari napokon počnu da radi svoj posao."

Ana Maria Paponja, student Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kaže kako su protesti okupili i studente Univerziteta Džemal Bijedić i studente Sveučilišta u Mostaru, te kako danas na Španskom trgu traže bolja prava za sve studente.

Nakon višednevnih prepucavanja o programu "Erasmus +" predsjednica vlade RS Željka Cvijanović je u petak uveče potvrdila da su iz tog entiteta ipak promijenili mišljenje i da će dati saglasnost za učestvovanje.

Dodala je da su dobili posebno pismo povjerenika EU za proširenje Štefana Filea koji je navodno objasnio da se BiH u "Erasmus +" može uključiti i bez posebne agencije na državnom nivou, a jedini uslov za sada je da plati ulaznicu za priključenje.

"Biće učestvovanja i program se nastavlja", izjavila je Cvijanovićeva.

Banjalučki studenti su, kako je javila Fena, današnjim okupljanjem ukazali da neće da trpe pasivno ponašanje političara prema mladim ljudima.

Protesti su, pored Banjaluke, Sarajeva i Mostara održani i u Zenici, Tuzli i Bihaću.

(MONDO, foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE