• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri negativna revizorska mišljenja

Služba za reviziju javnog sektora RS u 2013. dala je 24 mišljenja sa rezervom, 20 pozitivnih i četiri negativna izvještaja, a tri se još razmatraju.

 Četiri negativna revizorska mišljenja Izvor: MONDO

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u 2013. godini dala je 24 mišljenja sa rezervom, 20 pozitivnih i četiri negativna revizorska izvještaja, dok se tri još razmatraju, rekao je glavni revizor Duško Šnjegota.

Šnjegota je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je u ovoj godini provedena 51 planirana finansijska revizija, kao i šest revizija više, što ukupno iznosi 57 izvršenih revizija.

On je dodao da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske u 2014. godini planirala da provede ukupno 51 finansijsku reviziju plus tri revizije učinka.

Šnjegota je rekao da Glavna služba za reviziju planira da u prvom dijelu 2014. godine formira još jedan tim za reviziju učinka, tako da bi u narednoj godini trebalo da budu provedene četiri revizije učinka, a u 2015. godini i pet revizija učinka.

Govoreći o planovima Glavne službe za reviziju javnog sektora za naredni period, Šnjegota je rekao da je ova služba opredijeljena za jačanje profesionalnih kapaciteta, dodatno unapređenje kvaliteta rada Glavne službe, kao i unapređenje i razvijanje dalje saradnje sa medijima.

On je najavio da će biti urađene revizije za 2012. i 2013. godinu Javnog preduzeća "Željeznice Republike Srpske", kliničkih centara Banjaluka i Istočno Sarajevo, te revizije za 2013. godinu preduzeća "Toplana" Brod, Doboj i Pale i domova zdravlja Prijedor, Trebinje, Derventa, Doboj i Bijeljina.

Prema njegovim riječima, u planu su i revizije javnih preduzeća "Šume Republike Srpske" i "Putevi Republike Srpske".

Šnjegota je rekao da ne može potvrditi da je bilo političkih pritisaka na rad Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

"Bilo je određenih komentara iz različitih političkih tabora koji se mogu posmatrati na takav način, ali ja to ne smatra političkim pritiskom", istakao je Šnjegota.

On je rekao da su svi negativni revizorski izvještaji, po automatizmu, dostavljeni glavnom republičkom tužiocu.

Šnjegota je naveo da je budžet Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske u ovoj godini bio za 250.000 KM manji nego 2012. godine, te da Glavna služba neće iskazati nikakav deficit.

On je rekao da je budžet Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2014. godinu povećan za 200.000 KM u odnosu na budžet za 2013. godinu, što daje prostor za formiranje još jednog tima za reviziju učinka.

Komentarišući prijedlog izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH koji je predložio Savjet ministara BiH, a u kome su predložene niže kazne za nepoštivanje javnih nabavki i tendera, Šnjegota je ocijenio da te izmjene neće doprinijeti poboljšanju stanja u sistemu javnih nabavki.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE