• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađen vazduh puni ambulante

Na stotine bh. građana svakodnevno zatraži pomoć ljekara zbog otežanog disanja i jake glavobolje koje je prouzrokovao zagađeni vazduh.

 Zagađen vazduh puni ambulante Izvor: MONDO

Već nekoliko sedmica građani Sarajeva, Zenice i Tuzle suočeni su sa prekomjernim zagađenjem vazduha, koje im zadaje velike glavobolje i gušenje, pa su primorani da idu na inhalacije i infuzije.

"Veliki broj pacijenata u posljednjih nekoliko dana se žali na jake glavobolje. Bilo je i hroničnih bolesnika koji imaju problema sa plućima i srcem", kazala je Zakira Pašić iz sarajevskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, pišu Nezavisne novine.

Kako kaže, u njihovom zavodu se za 24 sata javilo 375 pacijenata, a 120 u ambulantama porodične medicine.

"U isto vrijeme se javilo i 28 pacijenata na pedijatriji. Iako je sunce malo obasjalo Sarajevo, te smanjilo zagađenost, građani opet traže pomoć. Naše ekipe su non-stop na terenu i za jedan dan obave minimalno 120 posjeta", istakla je Pašićeva.

I u tuzlanskom Domu zdravlja navode da im se javlja veliki broj pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, ali da je taj broj još veći u ambulantama porodične medicine.

Zagađen vazduh opustošio je i ulice Zenice, jer je većina građana odlučila da ne izlazi napolje zbog smoga, koji ujeda za oči i grlo.

No, oni koji su pak udahnuli ovaj "otrov", stoje u redu kako bi primili inhalaciju.

"Povećan je broj infuzija i inhalacija, a ima i ljudi koji rade EKG snimke. Sve se ovo dovodi u vezu za zagađenjem i razlog treba tražiti u njemu", ističe Aida Baručija, portparol Doma zdravlja u Zenici.

Ljekari upozoravaju da izlaganje zagađenom vazduhu izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi, te da se moraju pridržavati njihovih savjeta.

"Izloženost visokom nivou aerozagađenja utiče na povećan broj akutnih infekcija gornjih i donjih dijelova respiratornog trakta, a najviše su ugroženi djeca i starije osobe. Građani moraju maksimalno da smanje boravak na otvorenim mjestima", savjeti su ljekara.

Zeničanka R.M. kazala je da se ne može više boriti sa jakim glavoboljama, koje je prate već deset dana.

"Nisam u stanju da radim koliko me glava boli. Ovo je nepodnošljivo i ne znam koliko ću moći još da izdržim. U kući je zagušljivo, a ne možete otvoriti prozor zbog zagađenog vazduha. Godinama nas prati ovaj problem i vrijeme je da nadležni nešto poduzmu", požalila se ona.

Međutim, zagađenje vazduha u bh. gradovima juče je znatno opalo, a kako meteorolozi tvrde, vjetar će u naredna dva dana "pročistiti" gradove.

"Evidentan je trend opadanja koncentracija zagađujućih materija u zraku na pojedinim mjernim stanicama, iako su još koncentracije pojedinih materija, osobito čestica prašine i sumpor-dioksida, izrazito visoke", izjavio je Enis Omerčić iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(MONDO, Foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE