• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Nastavljena hajka na Djeda Mraza

Plakati sa tekstom "Nova godina i Djeda Mraz su kršćanski praznik" pojavili su se danas na više lokacija u sarajevskom naselju Hrasno.

 Sarajevo: Nastavljena hajka na Djeda Mraza Izvor: MONDO

Ovi plakati polijepljeni su na više mjesta u Ulici Azize Šaćirbegović, a takvi incidenti nisu rijetkost pred novogodišnje praznike u Sarajevu, kada pojedinci pokušavaju da unesu nemir među građane, navodi portal "Kliks".

Već nekoliko godina, kako se navodi, traje pritisak na građane Sarajeva, koji u Djeda Mrazu vide lijepu građansku tradiciju, potpuno odvojenu od religije.

Djeda Mraz se uporno pokušava povezati sa religijom i prikazati kao dio hrišćanske kulture, a za veliki broj građana Sarajeva, a i BiH, Djeda Mraz je veseli starac sa bradom koji djeci donosi novogodišnje poklone i uljepšava im praznike.

Plakati su, tokom dana, pocijepani.

Na području Kantona Sarajevo danas, na katolički Božić, prvi put nakon rata u svim javnim školama je neradni dan, ali Rijaset Islamske zajednice BiH tvrdi da se osnovci bošnjačke nacionalnosti u nekim školama "prisiljavaju" na obilježavanje tog dana.

Iz Islamske zajednice ističu da to za njih predstavlja "narušavanje prava na slobodu vjere" i od vlasti očekuju da reaguju u vezi s tim.

(Srna, Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE