• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenja zbog ratnih zločina nad Srbima

Pripadnici Sipe uhapsili su jutros sedam osoba zbog sumnje da su 1992. godine na području Rogatice izvršili napad na civile srpske nacionalnosti

 Hapšenja zbog ratnih zločina nad Srbima Izvor: MONDO

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) danas su na području Rogatice uhapsili još jednu osobu, čiji su inicijali Z.A, zbog postojanja osnova sumnje da je 1992. godine počinila zločin nad srpskim civilima u mjestu Kukavice, na području opštine Rogatica.

Sipa je jutros na području Rogatice uhapsila lica čiji su inicijali M.Š. i A.Š, dok su na području Sarajeva uhapšeni I.H, T.Š, A.A. i E.D.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici Sipe danas su izvršili pretrese objekata na sedam lokacija na području Rogatice i Sarajeva. Tom prilikom pronađena je i privremeno izuzeta određena dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u službenim prostorijama Sipe, ova lica biće predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Sipe.

Akcija hapšenja bivših pripadnika takozvane Armije BiH provedena je po naredbi Tužilaštva BiH.

Podrška BORS-a

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražen Perendija je, povodom hapšenja sedam pripadnika takozvane Armije BiH za zločin u Kukavicama kod Rogatice, rekao da podržava akciju Tužilaštva BiH koje je privelo "vojnike-kukavice" zbog gnusnog zločina nad građanima koji su se kretali u izbjegličkoj koloni.

"Nadam se da će konačno zločinci stati pred lice pravde, isti oni Alijini bojovnici koji su pucali u nenaoružani narod ubivši više od 20 civila, među kojima je najviše bilo žena, staraca i djece", naglasio je Perendija.

U koloni oko 1.000 srpskih civila 27. avgusta 1992. godine koja se povlačila iz Goražda prema Rogatici bio je i Veljko Lasica koji je izbjegao masakr, ali je ostao trajni invalid.

"Hvala Bogu da sam doživio da zločinci odgovaraju za počinjene zločine. Ovo će biti neka vrsta zadovoljenja za rodbinu onih koji su nedužni stradali u koloni u Kukavicama i za one koji su preživjeli ovaj pakao", rekao je Lasica.

Lasica je vozeći automobil prilikom napada muslimanskih vojnika bio ranjen, kao i njegova kćerka i dvoje komšija, ali je ipak uspio da stigne do slobodne srpske teritorije.

Junak ove tragedije bio je vozač autobusa sa 120 izbjeglih srpskih civila iz Goražda Ranko Ikonić koji je uspio, iako ranjen u obje noge i probušenih guma, da doveze vozilo do Rogatice.

"Kada smo stigli u Rogaticu u autobusu sam imao devet poginulih putnika i na desetine ranjenih", rekao je Ikonić.

Boračka organizacija i opština Novo Goražde je na mjestu zločina u Kukavicama podigla spomen-obilježje na kojem su ispisana imena 25 ubijenih srpskih civila.

Nepoznati izvršioci su ovaj spomenik nekoliko puta oskrnavili.

(MONDO/Srna, arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE