• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Rezultati bolji nego u okruženju

Stopa rasvijetljenosti krivičnih djela bolja od rezultata rada bezbjednosnih agencija zemalja okruženja, izjavio Gojko Vasić

 Vasić: Rezultati bolji nego u okruženju Izvor: MONDO

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić istakao je da je rad Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske tokom ove godine bio zadovoljavajući, te da je stepen izvršenja krivičnih djela i stopa rasvijetljenosti bolja od rezultata rada bezbjednosnih agencija zemalja okruženja.

"Rasvijetljenost krivičnih djela je, s obzirom da ih je znatno manje, jako visoka. Stope rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu su oko 50 odsto, ali to je zato što mi na jednog operativca godišnje imamo oko dvadesetak krivičnih prijava, odnosno predmeta. On stoga svakom predmetu može da posveti jednu do dvije sedmice što je dovoljno da se u većini predmeta dođe do izvršioca", pojasnio je Vasić.

On je rekao novinarima u Banjaluci da se radom na organizovanom kriminalitetu dolazi do onih koji su upleteni u kriminalne radnje, a pripadaju Policiji Srpske ili nekoj drugoj policijiskoj agenciji ili organima državne uprave, što je najznačajniji napredak u odnosu na predhodne godine.

Vasić je naglasio da se kroz jedno krivično djelo organizovanog kriminala najčešće sublimira jako mnogo djela, pa tada sama ukupan broj izvršenih krivičnih djela statistički djeluje manji.

On je dodao da se, s druge strane, razbijanjem određenih kriminalnih grupa stvara pozitivan ambijent na terenu, jer to pozitivno utiče na razrješavanje brojnih krivičnih djela.

Vasić je istakao da Srpska ima pet do 10 puta manje krađa vozila, kao i razbojništava u odnosu na okruženje, dodajući da sve ovo pokazuje da ima bolju bezbjednosnu sliku u odnosu na druge zemlje regiona.

Govoreći o međunarodnim akcijama u kojima je učestvovao MUP Srpske, Vasić je rekao da Ministarstvo učestvuje u svim akcijama koje imaju za cilj sprečavanje krijumčarenja droga, te organizovanih krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem oružja i ljudi.

On je dodao da treba usmjeriti sve napore kako bi se "raščistila priča" sa nelegalnom privatizacijom poslovnih prostora koje su domaće firme nelegalno privatizovale na području zemalja bivše Jugoslavije i obrnuto.

Komentarišući nedavno izuzimanje dokumenatcije iz Doma zdravlja u Srpcu, Vasić je rekao da je MUP Srpske vodeći istragu došao do određenih saznanja nakon čega je izuzeta dokumentacija, dodavši da će javnost biti upoznata ako se utvrdi da postoje elementi krivičnog djela.

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji su organizovali ministar unutrašnjih poslova Srpske Radislav Jovičić i direktor Policije uručene su zahvalnice policijskim službenicima MUP-a i pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite koji su tokom ove godine iskazali visok stepen profesionalnosti u obavljanju svojih dužnosti i spašavanju ljudskih života.

Vasić je zahvalio ovim pripadnicima i istakao da su oni učinili human gest, spasivši živote ugroženih, te da su na taj način kod građana Srpske podigli ugled Policije i samog MUP-a Srpske.

Pripadnik Policijske stanice Novo Goražde Edin Šogolj, koji je u noći između 16. i 17. septembra iz stambene zgrade u požaru spasio nepokretnog starca koji je bio na trećem spratu, rekao je da u momentu spašavanja samo mislio o tome da je potrebno spasiti ugroženo lice.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE