• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usaglašeni amandmani na Budžet BiH

Usaglašeni amandmani na Budžet BiH - sredstva za Mostar sa jedinstvenog računa, a ne iz Banjaluke

 Usaglašeni amandmani na Budžet BiH Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za finansije i budžet Boško Tomić izjavio je da budžetska sredstva za Mostar neće biti prebačena iz Banjaluke, nego sa Jedinstvenog računa.

"Iznos za izgradnju institucija BiH u Mostaru biće umanjen sa Jedinstvenog računa i biće prebačen na tu poziciju", rekao je Tomić novinarima u Sarajevu nakon jutrošnje sjednice Komisije.

On je precizirao da je Komisija prihvatila prijedlog amandmana na budžet institucija BiH za narednu godinu prema kojim se dva miliona KM skidaju sa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, 1,8 milion KM se skida sa Agencije za školovanje kadrova, pola miliona KM se skida sa pozicije članstvo BiH u međunarodnim organizacijima, dok milion KM ide iz isplate pravosnažnih odluka.

"U politici ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori i mislim da smo danas zajednički došli do rješenja, kojim će građani BiH dobiti budžet, a tako ćemo i entitetskim vladama omogućiti da mogu da funkcionišu", istakao je Tomić.

Prema njegovim riječima, Komisija je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i trezora BiH, dobro uradila svoj posao, pa je za očekivati da budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu danas na sjednici Predstavničkog doma bude usvojen.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da danas, u nastavku 60. sjednice, u drugom čitanju razmatraju Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu.

Predstavnički dom trebalo je da u ponedjeljak, 23. decembra, odlučuje o budžetu BiH za 2014. godinu, ali je sjednica otkazana jer u Komisiji za finansije i budžet nije postignut dogovor o amandmanima na Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH.

Sporan je bio amandman Kluba poslanika HDZ-a BiH u vezi sa kapitalnim ulaganjima u Mostaru i alokaciji šest miliona KM budžetskih sredstava za tu namjenu iz Banjaluke u Mostar.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH postigla je jutros dogovor o amandmanima na Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, čime su se stekli uslovi da Predstavnički dom danas u drugom čitanju razmatra prijedlog budžeta BiH za narednu godinu.

Nakon što je prije sedam dana Komisija za finansije i budžet zatražila od Savjeta ministara da se uključi u pronalaženje rješenja za amandmane, Ministarstvo finansija i trezora BiH izvršilo je dodatnu analizu budžeta i konsultovalo se sa budžetskim korisnicima, te izvršilo određene izmjene u budžetskim stavkama.

Za amandmane, koji postaju integralni dio Prijedloga zakona o budžetu glasali su predstavnici SNSD-a, SDP-a, HDZ-a BiH, dok su protiv bili predstavnici SDA.

Usvojenim amandmanima Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH povećan je ukupni budžet za 5,8 miliona KM, a Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH za 1,2 miliona KM, dok je promjena pretrpjela i budžetska stavka za višegodišnja kapitalna ulaganja.

Prema usvojenom amandmanu, stavka za izgradnju objekata za regionalne centre UIO u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli sa 7,3 miliona KM smanjena je na dva miliona, od čega je milion namijenjen za izgradnju regionalnog centra Sarajevo, a milion za regionalni centar u Banjaluci.

Usvojeni su i modifikovani amandmani HDZ-a BiH prema kojima se smanjuju članarina BiH u međunarodnim organizacijama za 500.000 KM i isplata obaveza po pravosnažnim sudskim presudama sa šest na pet miliona KM.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, na prijedlog HDZ-a BiH, usvojila je amandman prema kojem će iz budžeta BiH za 2014. godinu za nabavku objekata za smještaj inistitucija BiH u Mostaru biti izdvojeno pet miliona KM.

Klub poslanika HDZ-a BiH ranije je tražio da za kapitalna ulaganja u Mostaru sa kapitalnih ulaganja u Banjaluci bude preusmjereno šest miliona KM, što je bio "kamen spoticanja" u Komisiji za finansije i budžet prilikom ranijeg pokušaja utvrđivanja amandmana na budžet BiH za 2014. godinu.

Predstavnici opozicije u Komisiji Salko Sokolović iz SDA i Darko Babalj iz SDS-a izrazili su protivljenje što se usvojenim amandmanima povećava javna potrošnja.

Babalj je ranije napustio sjednicu Komisije i nije bio na glasanju o amandmanima.

Predstavnik Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota istakao je da smanjenje stavke za isplatu pravosnažnih sudskih presuda neće ugroziti isplatu obaveza BiH po ovom osnovu i da će presude koje budu izvan predviđenog budžetskog okvira biti isplaćene iz tekuće rezerve.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE