• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebinje: Prvoj bebi zlatnik predsjednika RS

U ime predsjednika RS jutros je uručen zlatni dukat bebi koja je rođena u trebinjskom porodilištu i prvo je novorođenče u RS u 2014. godini.

 Trebinje: Prvoj bebi zlatnik predsjednika RS Izvor: MONDO

U ime predsjednika Dodika zlatnik i bebi opremu porodilji 26-ogodišnjoj Mirjani Spaić uručila je Biljana Bokić, savjetnik predsjednika Srpske, koja je mladoj mami i bebi poželjela sreću, zdravlje i dug život

Bokićeva je rekla da je bilo planirano da predsjednik Srpske lično uruči dukat, ali da je njegov dolazak otkazan zbog vremenskih uslova.

"Predsjednik Dodik zlatni dukat tradicionalno dodjeljuje prvom novom stanovniku Republike Srpske svake godine", istakla je Bokićeva, dodajući da ovim divnim gestom predsjednik Republike nastavlja aktivnosti s ciljem podsticanja nataliteta u Srpskoj.

Bokićeva je podsjetila da se predsjednik Srpske odazivao na sve akcije koje su išle u prilog povećanja nataliteta, pomažući višečlanim porodicama, socijalno ugroženim, te finansijski pomagao vantjelesnu oplodnju za parove koji imaju problem steriliteta.

"Neka ovaj dukat bude znak da će predsjednik Dodik i u ovoj godini nastaviti takve aktivnosti", istakla je Bokićeva.

Prvorođena beba dobila je i od gradske uprave zlatnik sa likom Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca i 500 KM koje je uručio odbornik Lazar Vučković.

Prva beba u Republici Srpskoj, sin Mirjane i Miodraga Spaića iz Trebinja, rođena je tri minuta poslije ponoći.

Mama Mirjana ističe da je presrećna i da će se beba zvati Predrag, napominjući da već ima trogodišnju djevojčicu.

"Za ovu Novu godinu dobili smo najljepši poklon - našeg sina. Želim da mu cijeli život bude obasjan srećom i svjetlošću kao što su zasjali ovi zlatnici koje je dobio po rođenju", rekla je srećna mama i dodala da planira još djece.

Načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Opšte bolnice Trebinje Branislav Kozić, koji je porodio Mirjanu, kaže da je dječak težak 4,25 kilograma i dug 57 centimetara, te da se i porodilja i beba osjećaju dobro.

"Sve je proteklo u najboljem redu i dječak je pri porodu ocijenjen najvišom ocjenom - desetkom", rekao je Kozić, ističući da su posebno svi srećni jer je upravo u trebinjskom porodilištu rođena prva beba u 2014. u Srpskoj.

Kozić kaže da je oko porođajnog stola bilo veoma veselo u novogodišnjoj noći i da su se svi zajedno veselili tri minuta poslije ponoći, te dodaje i da je jutros u ovom porodilištu rođena beba duga 58 centimetara.

"Nova godina nam je počela sa dugim bebama tako da smo potvrdili da su Hercegovci najviši rastom", ističe Kozić.

On je podsjetio da je u 2013. godini u trebinjskom porodilištu rođena 401 beba, što je za 43 manje u odnosu na 2012. godinu.

On kaže da je u prošloj godini rođeno 214 djevojčica i 187 dječaka, napominjući da ovakva razlika u broju novorođenčadi nije zabilježena u proteklih desetak godina.

Gavranović darivao prvorođenu bebu

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović danas je na Ginekološko-akušerskoj klinici darivao zlatnikom prvorođenu bebu u ovom gradu u 2014. godini.

Gavranović je istakao da je dječak rođen pet minuta iza ponoći i da Banjaluka tradicionalno dariva prvorođenu bebu u banjalučkom Kliničkom centru.

"Osim zlatnika majci bebe, koja je prva rođena u našem gradu u ovoj godini, uručio sam novčanu pomoć, ali i higijenski paket. Nadam se da će ova beba imati sretan život u našem gradu i Republici Srpskoj", rekao je Gavranović novinarima.

On je naglasio da se u Banjaluci vodi računa o pronatalitetnoj politici.

Komentarišući novogodišnju noć u Banjaluci, Gavranović je rekao da je bilo nekoliko velikih havarija na toplovodu, ali da se one otklanjaju.

Doktor na Ginekološko-akušerskoj klinici Vladimir Perendija rekao je da se majka osjeća dobro, da je beba teška tri kilograma i 470 grama, te da je porođaj protekao u najboljem redu.

On je zahvalio Gavranoviću za uručene poklone.

U novogodišnjoj noći u Banjaluci je rođeno pet dječaka.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE