• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić između penzije i nove stranke

"Večernje novosti" bave se ostavkom Tomislava Nikolića nagađajući koji će biti sledeći potez bivšeg lidera radikala.

 Nikolić između penzije i nove stranke Izvor: MONDO

Ako Nikolić odluči da "podigne sidro", napusti SRS i osnuje novu partiju, žestoko će ugroziti popularnost svojih sadašnjih i bivših saboraca, prenose Novosti procene političkih analitičara.

Ta teza potkrepljuje se činjenicom da je upravo pod vođstvom Nikolića SRS doživeo novu renesansu posle petooktobarskog kraha i odlaska Vojislava Šešelja u Hag.

Ilustracije radi, na izborima u decembru 2000. godine Šešeljov SRS je dobio 322.333 glasova, dok je na prvim izborima kada je stranku operativno preuzeo Nikolić, 2003. godine, za radikale glasalo 1.056.256 birača.

Istina, SRS je dostizao magičnih milion glasova i tokom devedesetih pod Šešeljevom palicom, ali je Nikolićeva nova retorika i "šminkanje" stranačkog imidža značilo i njihovo novo rođenje.

Dalja politička sudbina SRS zavisi od mnogih sadašnjih nedoumica: Ko će preuzeti liderstvo u stranci? Hoće li je Nikolić i zvanično napustiti? Da li će on otići u političku penziju ili će stvoriti novu partiju i koga će sa sobom povesti?

Zoran Lučić, iz CeSida, kaže za "Novosti" da su budući izborni reuzltati SRS pred velikim iskušenjima, jer se pokazalo da je Nikolić bio popularniji od svoje stranke:

"Njegov rezultat od dva miliona i dvesta hiljada glasača u drugom krugu predsedničkih izbora je fantastičan i o njemu je Šešelj mogao samo da sanja " kaže Lučić.

On objašnjava da je Nikolić promenio način obraćanja građanima, upristojio stranku, a rezultati su bili evidentni.

"Ako sada osnuje novu stranu, povešće sa sobom i dobar deo biračke mašinerije SRS, tvrdi Lučić.

Zoran Stojiljković, profesor na Fakuletetu političkih nauka, ne očekuje da Nikolić odmah istupi iz SRS, ali procenjuje da bi to moglo da se desi kad se malo ohladi sadašnja "vatra" u stranci.

"Čak i ako se Nikolić samo pritaji unutar stranke, deo biračkog tela će se osuti. U slučaju da izađe i napravi svoju partiju, "odvojiće" za sebe i deo članstva, pa i funkcionera. Ta partija bi bila neka vrsta "deradikalizovanih radikala", koji bi bili više spremni na kompromise na političkoj sceni", kaže Stojiljković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE