• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Škorpion" Đukić: Nisam ubijao u Podujevu

Bivši pripadnik paravojne formacije "Škorpioni" negirao na suđenju da je učestvovao u ubistvu 14 civila u Podujevu marta 1999. godine.

 "Škorpion" Đukić: Nisam ubijao u Podujevu Izvor: MONDO

Bivši pripadnik paravojne formacije "Škorpioni" i prvooptuženi za ubistvo 14 civila u Podujevu marta 1999. godine Željko Đukić negirao je na početku suđenja u ponedeljak da je učestvovao u tom zločinu.

"Nisam učestvovao u zločinu i ne priznajem krivično delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Đukić iznoseći odbranu pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

On je kazao da je došao u Podujevo na poziv komandanta jedinice "Škorpioni" Slobodana Medića, ali da nije bio u grupi koja je 28. marta 1999. godine u dvorištu porodice Gaši iz automatskih pušaka pucala u 14 albanskih civila među kojima je bilo sedmoro maloletne dece.

Đukić je kazao da je kritičnog dana video desetak civila u jednom dvorištu i da je sa jednim od civila razgovarao Goran Stoparić, pripadnik "Škorpiona".

Stoparić je bio jedan od ključnih svedoka na suđenju Saši Cvjetanu koji je za zločin u Podujevu 2005. godine osuđen na 20 godina zatvora, a svedočio je na suđenjima koji se vode pred Haškim tribunalom.

"Video sam Stoparića koji je stajao sa jednim starijim čovekom. Taj čovek je ubijen i to je jedina osoba za koju znam da je ubijena. Jedan policajac je pucao na njega", kazao je Đukić.

U dvorištu je, kako je naveo, bilo žena i dece koji su nakratko bili izvedeni na ulicu, a zatim ponovo vraćeni u dvorište.

"Ja sam civile video žive i zdrave. Kada su vraćeni u dvorište ja sam izašao van", naveo je.

"Stoparić je ušao za civilima i onda se čula pucnjava", rekao je Đukić dodajući da nije video šta se tamo dogodilo, ali da je pretpostavljao.

On je kazao da je neposredno pre same pucnjave iz dvorišta istrčala grupa iz njegove jedinice, ali nije mogao da potvrdi da li je i drugooptuženi Dragan Medić, rođeni brat Slobodana Medića, bio među njima.

Đukić je kazao da ne zna da li su tog dana optuženi Dragan Borojević i Miodrag Šolaja bili u dvorištu porodice Gaši, kao i da osuđenog Sašu Cvjetana tada nije poznavao.

"Istog dana smo autobusima vraćeni u Prolom Banju. Kada smo ušli u autobus pitao sam ko je pucao. Tada mi je svedok P rekao 'ja sam, pa šta'", naveo je Đukić.

Optuženi Đukić, Medić, Borojević i Šolaja terete se da su kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je bila u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, u dvorištvu porodice Gaši u Podujevu pucali u civile među kojima je bilo 19 žena i dece.

Ubijeno je 14 članova porodica Bogujevci, Durići i Lugaliju, a petoro dece je preživelo.

Komanda MUP-a u Podujevu je odmah po saznanju o tom događaju vratila pripadnike jedinice "Škorpioni" sa Kosova i Metohije.

Željko Đukić, Dragan Medić, Dragan Borojević i Miodrag Šolaja terete se da su kao pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je bila u sastavu MUP-a Srbije, u dvorištu kuće porodice Gaši iz automatskog oružija ispalili više projektila u grupu od 19 žena i dece.

Petoro dece, koja su zadobila teške telesne povrede, preživela su zahvaljujući intervenciji pripadnika Specijalne antiterorističke jednice koji su povređenima pružili medicinsku pomoć.

Nekadašnji pripadnik jedinice "Škorpioni" Saša Cvjetan osuđen je juna 2005. godine na 20 godina zatvora za ubistva 14 Albanaca i ranjavanje petoro dece u Podujevu 28. marta 1999. godine.

Za ubistvo albanskih civila bio je osumnjičen i Dejan Demirović, koji je tokom suđenja Cvjetanu bio nedostupan domaćim pravosudnim organima jer je bio u Kanadi.

Demirović je Srbiji izručen 2007. godine, ali je posle šestomesečne istrage pred Većem za ratne zločine pušten iz pritvora jer nije bilo dokaza da je umešan u taj ratni zločin.

Pripadnici "Škorpiona" su 1999. godine delovali u okviru SAJ-a, a tada su poimence priključeni MUP-u Srbije po naredbi tadašnjeg načelnika Javne bezbednosti.

Njih je prema zvaničnom dokumentu bilo 130, a komandant je bio Slobodan Medić, koji je uhapšen posle emitovanja snimka streljanja šest muslimanskih civila iz Srebrenice.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE