• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: Izglasani SSP i energetski sporazum

Poslanici su izglasali SSP, Prelazni trgovinski sporazumu sa EU i Energetski sporazum sa Rusijom...

 Skupština: Izglasani SSP i energetski sporazum Izvor: MONDO

Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU i energetski sporazum sa Rusijom.

SSP definiše uslove za slobodan protok robe, kretanje radnika i kapitala, kao i saradnju u nizu oblasti - od usklađivanja propisa, do političkog dijaloga i finansijske saradnje.

Za ratifikaciju SSP-a glasalo je 140 poslanika vladajuće većine i Liberalno demokratske partije, dok je 28 poslanika Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije glasalo protiv.

Poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) nisu učestovali u glasanju, ali su bili u sali. U sali su bili i poslanici nove poslaničke grupe Tomislava Nikolića "Napred Srbijo" koji takođe nisu učestovali u glasanju.

Skupština je usvojila amandman Tomislava Nikolića iz SRS-a kojim se u Zakonu o ratifikaciji sporazuma sa EU precizira da je Kosovo deo Srbije.

Energetski sporazum sa Rusijom predviđa da Gasprom izgradi deonicu gasovoda Južni tok kroz Srbiju i kupi 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) za 400 miliona evra.

Za potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom glasalo je 214 poslanika poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju", osim četiri poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine, zatim G17 plus, Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, PUPS-a, kao i opozicionih Demokratske stranke Srbije, Nove Srbije i Srpske radikalne stranke.

Protiv ratifikacije glasala su 22 poslanika Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Skupština je takođe sa 140 glasa usvojila i Prelezni trgovinski sporazuma sa EU, protiv koga su takođe glasali poslanici DSS-a i NS-a. 

Skupština Srbije je većinom glasova usvojila i 11 zakona o potvrđivanju međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora, ukupne vrednosti od 286,5 miliona evra.

Za ratifikaciju ovih zakona izjasnile su se stranke vladajuće većine i LDP, a u glasanju nisu učestvovali poslanici SRS, DSS i NS.

Potvrđivanjem ovih finansijskih sporazuma, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, kao i energetskog sporazuma sa Rusijom parlament je završio četvrtu vanrednu sednicu.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović pozvala je šefove poslaničkih grupa da posle sednice dođu na konsultacije.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE