• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Niko ne traži vraćanje viza za Balkan"

Nijedna članica EU nije zatražila suspenziju viznih olakšica za zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je danas iz Evropske komisije.

 "Niko ne traži vraćanje viza za Balkan" Izvor: MONDO

"Nije bilo novih momenata u posljednje tri nedjelje", saopštio je danas novinarima Mikele Ćerkone, portparol komesarke za unutrašnje poslove Cecilije Malmstrem.

Mehanizam koji predviđa privremenu suspenziju bezviznog režima za zemlje iz koje dolaze lažni azilanti stupa na snagu sutra, a Ćerkone je ovo izjavio odgovarajući na novinarsko pitanje da li je neka od zemalja članica već zatražila da se taj mehanizam pokrene.

On je dodao da pojedine zemlje, uključujući Njemačku, već godinama izražavaju zabrinutost zbog zloupotrebe prava na azil od strane građana Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine, ali da formalna procedura za ponovno uvođenje viza nije pokrenuta.

U slučaju da neka članica upozori da je došlo do naglog priliva lažnih azilanata, EK angažuje tim stručnjaka da snimi situaciju na terenu i preporuči mjere za rješavanje problema.

Tek ukoliko se ispostavi da je ponovo uvođenje viza jedini način da se ovo pitanje riješi, Komisija kao krajnju jmeru može da preporuči Evropskom savjetu da se ta mjera sprovede.

(Tanjug, Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE