• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šuk uznemiravao svedoka protiv Haradinaja?

Haški tribunal sumnjičio je bivšeg zamenika šefa Unmika Stivena Šuka za uznemiravanje svedoka optužbe u procesu protiv Ramuša Haradinaja.

 Šuk uznemiravao svedoka protiv Haradinaja? Izvor: MONDO

Haški tribunal sumnjičio je krajem prošle godine tadašnjeg zamenika šefa Unmika Stivena Šuka za uznemiravanje svedoka optužbe u procesu protiv Ramuša Haradinaja, ali ga zbog nedostatka dokaza nije optužio.

Da je protiv Šuka vođena istraga, u utorak je pred Tribunalom potvrdio istražitelj Tužilaštva Piter Mitford-Bardžis tokom svedočenja na suđenju bivšem ministru kulture Kosova Astritu Haraćiji i njegovom saradniku Bajrušu Morini, optuženim za uznemiravanje jednog svedoka protiv Haradinaja.

Haraćija (36) i Morina (46) optuženi su da su, tokom suđenja Haradinaju pred sudom u Hagu, pokušali da ubede jednog zaštićenog svedoka optužbe da ne svedoči protiv Haradinaja.

Mitford-Bardžis je izjavio da je vodio istragu protiv Šuka, penzionisanog američkog generala, zbog navoda da je Haraćiji preneo ime zaštićenog svedoka protiv Haradinaja, precizirajući da taj svedok i još dve osobe koje je imenovao "mogu spasti Haradinaja".

O tome su istražitelji saznali od drugooptuženog Morine, proizašlo je iz iskaza Mitford-Bardžisa.

Tokom istrage, Šuk je, međutim, u decembru 2007. godine "nedvosmisleno tvrdio da nikada ni sa kim nije razgovarao o svedocima i negirao da je ikada ikome naložio da sa svedokom razgovara i kaže mu da ne treba da svedoči protiv Haradinaja".

Potvrđujući da je u okviru istrage nadziran Šukov mobilni telefon, i da su pregledani njegova kancelarija i kompjuter, istražitelj Mitford-Bardžis je kazao da na kraju nije nađeno ništa što bi potvrdilo sumnje.

Šuk je ubrzo bio povučen sa dužnosti na Kosovu, kako je tada prenela američka agencija AP, zato što je bio "pod istragom UN, osumnjičen za korupciju i bliske veze sa nekim vođama kosovskih Albanaca, pre svega sa Haradinajem".

Prema optužbi, Haraćija je u julu 2007. godine zatražio od Morine da kontaktira sa zaštićenim svedokom PW, koji je bio u inostranstvu, i da ugovori sastanak sa njim, "s ciljem da ga ubede da promeni iskaz protiv Haradinaja".

Haraćija je zatim Morinu poslao u tu zemlju, gde se on 10. i 11. jula sastao sa zaštićenim svedokom, koji je, međutim, odbio da promeni iskaz. Te razgovore snimila je policija u zemlji gde je bio svedok.

Krajem decembra prošle godine, tekst o pokušaju Haraćije i Morine da ubede svedoka čije su ime čuli od Šuka, da ne svedoči protiv Haradinaja, objavio je u prištinskom listu "Ekspres" novinar Baton Hadžiju.

Zato što je u tekstu pomenuo ime zaštićenog svedoka, Tribunal je nedavno kaznio Hadžijua novčanom kaznom od 7.000 evra.

Pravilnikom Tribunala, za nepoštovanje suda zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 evra ili obe.

Ramuša Haradinaja je Haški tribunal u aprilu ove godine oslobodio optužbi za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine. Sudsko veće je u presudi konstatovalo da se mnogi svedoci tokom procesa nisu osećali sigurnim.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE