• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Server: Za ulazak Srbije u EU uslov Kosovo

Direktor Balkanske inicijative Danijel Server smatra da će Brisel vrlo verovatno usloviti prijem Srbije u EU priznanjem Kosova.

 Server: Za ulazak Srbije u EU uslov Kosovo Izvor: MONDO

Direktor Balkanske inicijative u američkom Institutu za mir Danijel Server smatra da će Brisel vrlo verovatno usloviti prijem Srbije u EU priznanjem Kosova, a da će budući predsednik SAD, ma ko bio, podržati takav stav.

"EU neće primiti Srbiju u svoje redove dok se ne reši problem priznanja kosovske nezavisnosti. Ona je to jednom učinila sa Kiprom, što je bila strašna greška i svi u Briselu su svesni te greške. Činjenica što EU ovom trenutku ne kaže Srbiji jasno i glasno da će priznanje Kosova biti uslov za članstvo u EU ne znači da to nije tačno", rekao je Server u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RFE).

Na konstataciju da je nekoliko visokih zvanicnika EU poslednjih dana tvrdilo da to neće biti uslov Srbiji za članstvo, Server je rekao da "svaki iole objektivni analitičar shvata da će od 27 EU članica, bar jedna reći 'NE' članstvu Srbije u EU, dok ne normalizuje svoje odnose sa Kosovom".

Time što sada ne žele to otvoreno da kažu Evropljani, po Serverovom mišljenju, "žele da učine sve da se u Srbiji učvrsti proevropsko opredeljenje i da stvore utisak da put u Evropu neće biti tako težak".

"Mislim, međutim, da ta skrivalica Srbiji nije od pomoći, s obzirom da je jasno kao dan da Beograd mora da reši pitanje Kosova pre učlanjenja u EU. Nije, naime, uopšte zamislivo da bi EU pristala da taj nerešeni problem nasledi. Pored ostalog i zato sto će Srbija, kad jednom postane članica Unije, steći pravo veta na prijem Kosova u članstvo EU", dodao je.

Server je rekao i da bi u "definisanju zahteva Beogradu" trebalo zauyzeti mekši stav. "Mislim da bi umesto insistiranja na direktnom, bilateralnom priznanju bilo racionalno i dovoljno da Srbija prihvatanje kosovske nezavisnosti pokaže neprotivljenjem članstvu Kosova u UN", rekao je.

Po oceni Servera "to bi bio razuman zahtev" jer "vlast u Beogradu zna da Srbija nije u stanju da povrati suverenitet nad Kosovom".

"Vreme je da se stavi tačka na tu igru privida. Umesto toga treba sesti za pregovaracki sto sa Pristinom i početi rešavanje praktičnih problema, a kasnije tokom tog procesa otvoriti i krupnija politička pitanja", rekao je Server dodajući da će "narednih pet-šest godina biti dovoljno da se pronađe formula koja ne bi nanela previše štete ni Beogradu ni Prištini".

Američki analitičar izrazio je uverenje da će buduća administracija SAD, ko god je bude predvodio, imati takvu politiku prema Kosovu, odnosno, Srbiji. "Da, siguran sam da hoće, bilo da za predsednika bude izabran (Džon) Mekejn ili (Barak) Obama", rekao je.

"Mekejn već ima iza sebe istoriju u smislu podrške kosovske nezavisnosti i vojne intervencije na Kosovu, a Obama je jasno rekao da će Holbruk biti jedan od njegovoh ključnih savetnika. Možete, dakle, očekivati da će budući američki predsednik podržavati nezavisnost Kosova i članstvo Srbije u Evropskoj uniji, pod uslovom da Beograd prihvati realnosti i prizna nezavisnost Kosova", dodao je Server za RFE.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE