• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić pisao članicama UN

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od zemalja članica UN podršku za rezoluciju Srbije.

 Tadić pisao članicama UN  Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od zemalja članica UN podršku rezoluciji kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Mišljenje suda u Hagu značajno bi doprinelo smirivanju tenzija nastalih kao posledica jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, sprečilo nepovoljan razvoj događaja u regionu i olakšalo napore za dogovor između svih involviranih strana, istakao je Tadić u pismu koje je uputio svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

"Srbija će predložiti usvajanje nacrta rezolucije na predstojećem 63. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ona traži od najvišeg sudskog tela Ujedinjenih nacija, Međunarodnog suda pravde, savetodavno mišljenje o pitanju: Da li je jednostrano proglašena nezavisnost od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji u skladu sa međunarodnim pravom?", navedeno je u pismu predsednika Srbije članicama svetske organizacije.

"U ime Republike Srbije želeo bih da zatražim podršku vaše zemlje za stavljanje pomenute tačke na dnevni red predstojećeg 63. zasedanja Generalne skupštine UN.

Takođe tražim vašu podršku prilikom glasanja o samom nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini", istaknuto je u pismu.

Tadić je istakao da mišljenje Međunarodnog suda pravde da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom predstavlja najadekvatniji pravac delovanja u ovom konkretnom slučaju.

Prema njegovim rečima, nepristrasno savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde se smatra najmeritornijim tumačenjem principa međunarodnog pravnog poretka.

Predsednik Srbije je istovremeno skrenuo pažnju zemljama članicama UN na činjenicu da bi savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje bi bilo nesporno i nepristrasno, značajno doprinelo smirivanju tenzija nastalih kao posledica jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Time bi se izbegao nepovoljan razvoj događaja u regionu i šire i olakšali napori za dogovor između svih involviranih strana", ističe Tadić u pismu.

On je ukazao i na činjenicu da bi, obraćanjem Međunarodnom sudu pravde, Generalna skupština omogućila da kosovsko pitanje postane simbol obnovljene odlučnosti da se poštuje vladavina prava od strane međunarodne zajednice.

"Stav Republike Srbije je da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i drugih ključnih dokumenata međunarodnog pravnog sistema i u suprotnosti je sa Rezolucijom 1244, na osnovu koje su sve zemlje članice obavezne da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje", podsetio je srpski predsednik u pismu.

On je podvukao da Republika Srbija "i dalje isključuje upotrebu sile i uvođenje ekonomskih sankcija" u skladu sa posvećenošću naše zemlje mirnom rešavanju budućeg statusa Kosova.

"Smatramo da je najprincipijelniji, najrazumniji način da se prevaziđu potencijalno destabilizujuće i pogubne posledice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, da se ovo pitanje prebaci na pravni teren“, naveo je predsednik Tadić u pismu članicama Ujedinjenih nacija.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE