• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kermabon: Beograd spreman za saradnju s Euleksom

Šef misije Evropske unije na Kosovu i Metohiji Iv de Kermabon izjavio je da još "nije izvesno" proširenja Euleks na teritoriju čitave pokrajine.

 Kermabon: Beograd spreman za saradnju s Euleksom Izvor: MONDO

Prema emisiji albanske redakcije britanske medijske kuće Bi-Bi-Si (BBC), Kermabon je izrazio nadu da će se Euleks do kraja jeseni proširiti na celu teritoriju Kosmeta, pa i na njen severni deo.

"Moramo mnogo da radimo i to na dva nivoa - odozdo na gore, i obrnuto. To znači da moramo da budemo aktivni na terenu, da ljudima objasnimo šta je Euleks i da su njene aktivnosti svima od koristi. Potrebno je da ubedimo kosovske Srbe da je ta misija u njihovom interesu," rekao je francuski general Kermabon.

Uoči razgovora šefa Misije Ujedinjenih nacija na Kosmetu (UNMIK) Lamberta Zanijera sa srpskim ministrom za južnu pokrajinu Goranom Bogdanovićem, Kermabon je rekao i da smatra kako će uskoro doći do zvaničnih kontakata između vlasti u Beogradu i misije Euleks, što do sada nije bio slučaj.

"Kada kažem odozgo na dole, mislim na potrebu da razgovaramo i sa politčkim liderima u Beogradu kako bismo olakšali raspoređivanje Euleksa u srpskim sredinama. Uostalom, poslednjih sedmica iz Beograda su stizale izjave o spremnosti da se sarađuje sa Euleksom, i na tome ćemo i dalje raditi", naglasio je Kermabon.

Kermabon je, takođe, izrazio spremnost da što pre doputuje u Beograd zbog, kako je rekao, uspostavljanja tehničkih veza sa srpskim institucijama.

Na pitanje da li će delovati na osnovu kosovskog ustava, koji predviđa uspostavljanje kontrole nad celom teritorijom, šef Euleksa je odgovorio da će raditi u skladu sa mandatom koji mu je dala Evropska unija i sa rezolucijom 1.244 Saveta bezbednosti UN, pošto je "naša misija i uspostavljena na osnovu tog dokumenta."

"Moj zadatak je da pomažem kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava. Biće nam potrebno vreme, i mnogo strpljenja, jer će proces osposobljavanja kosovskih institucija biti dugotrajan", zaključio je Kermabon.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE