• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija sprečava odmrzavanje sporazuma EU-Srbija

Mali su izgledi da EU odmrzne trgovinski sporazum sa Srbijom u ponedeljak zbog protivljenja Holandije.

 Holandija sprečava odmrzavanje sporazuma EU-Srbija Izvor: MONDO

Francusko Predsedništvo EU smatra da su se stekli uslovi da se primeni trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, ali mali su izgledi da se to dogodi na sastanku šefova diplomatija EU u ponedeljak, zbog nastavljenog protivljenja Holandije.

To je izjavio visoki zvaničnik francuskog Predsedništva EU koji je naglasio da se još čeka na ocene koje će haški tužilac Serž Bramerc posle posete Beogradu na određen način predočiti Savetu ministara EU.

Ocena Bramerca je važna, istakao je visoki zvaničnik, ali odluku donosi Savet ministara evropske dvadesetsedmorice.

Francusko Predsedništvo EU smatra da su napori vlade u Beogradu i posebno hapšenje Radovana Karadžića potezi koji zaslužuju da se primeni privremeni trgovinski sporazum, ali je na sastanku ambasadora stalnih predstavnika EU u četvrtak Holandija stavila do znanja da samo uz nove dodatne elemente uz ocenu Bramerca može razmotriti mogućnost da da saglasnost za odmrzavanje trgovinskog dela SSP sa Srbijom.

Francusko Predsedništvo EU od jula ove godine, kako je podvukao zvaničnik u Briselu, stalno nastoji da utvrdi na koji način politički odgovoriti na hapšenje Karadžića kao prekretnicu u saradnji Srbije sa Haškim sudom, ali za sada nužni konsenzus među evropskom dvedesetsedmoricom još nije postignut.

Postojala je zamisao da Serž Bramerc neposredno Savetu ministara EU predoči svoje zaključke o poseti Beogradu, ali, po rečima visokog zvaničnika francuskog Predsedništva EU, Bramerc to ne bi previše želeo jer naglašava da je on tužilac Haškog suda a ne "advokat" za donošenje ocene na Savetu ministara EU.

Visoki zvaničnik je naglasio da ako ocena Bramerca može doprineti odluci šefova diplomatija EU da deblokiraju sporazum sa Srbijom, francusko Predsedništvo EU će uložiti sve napore da se to i ostvari.

On je dodao da je i na jučerašnjem sastanklu stalnih predstavnika zemalja članica EU bilo očigledno da nema pomaka u holandskom stavu.

Holandski ambasador je naglasio da njegova vlada, pre davanja saglasnosti za odluku o odmrzavanju trgovinskog dela Sporazuma sa Srbijom, mora konsultovati svoj parlament jer je to "veoma osetljivo pitanje".

Zvaničnik francuskog Predsedništva EU je naglasio da postoje dve etape u primeni SSP sa Srbijom.

Prvi je primena privremenog trgovinskog dela za šta su se sada, po uverenju svih članica i institucija EU osim Holandije, stekli uslovi.

Drugi korak je da se SSP ratifikuje u parlamentima zemlaja EU, ali do tada vlasti u Beogradu moraju obezbediti da i ostali optuženi budu u zatvoru Haškog tribunala.

Hapšenje Radovana Karadžića u potpunosti opravdava stav većine u EU da treba primenti Sporazum sa srbijom jer je time ispoljena kooperativnost vlasti u Beogradu sa Haškim sudom, naglasio je zvaničnik francuskog Predsedništva EU.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE