• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Bramerc na Savetu ministara EU

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izvestiće u ponedeljak u Briselu Savet ministara EU o saradnji Srbije sa Tužilaštvom.

 I Bramerc na Savetu ministara EU Izvor: MONDO

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izvestiće u ponedeljak u Briselu Savet ministara EU o saradnji Srbije sa haškim Tužilaštvom, potvrdila je njegova predstavnica Olga Kavran.

Ministri spoljnih poslova članica EU u ponedeljak će razmotriti da li je napredak koji je Srbija u saradnji sa Tribunalom ostvarila hapšenjem Radovana Karadžića dovoljan za deblokiranje privremenog sporazuma koji bi Beogradu doneo ekonomske povlastice.

Bramerc je u sredu i četvrtak u Beogradu o saradnji razgovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije i izrazio "oprezni optimizam" u pogledu okončanja saradnje hapšenjem preostale dvojice optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Hapšenje Karadžića, Bramerc je krajem jula u Hagu nazvao "velikim dostignućem" vlasti Srbije i "prekretnicom" u saradnji.

Kako je preneto iz ministarstva spoljnih poslova Holandije, holandski ministar Maksim Ferhagen ostaće pri stavu da je za deblokiranje privremenog sporazuma, kao korak ka primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, neophodna "puna saradnja" Srbije sa Tribunalom, odnosno hapšenje i izručenje u Hag generala Ratka Mladića.

Holandski zvaničnici podsećaju i da je to ocena samog tužioca Bramerca iz poslednjeg izveštaja Savetu bezbednosti, podnetog u junu ove godine.

Većina ostalih zemalja EU na sastanku će se, kako je najavljeno, založiti da se Srbiji, pošto je hapšenjem Kardžića pokazala da sarađuje s Tribunalom, odobre trgovinske povlastice iz privremenog sporazuma.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE