• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić sa Kondolizom Rajs o Kosovu i Kovačeviću

Beograd preneo čvrste stavove, Vašington će razmisliti.

 Jeremić sa Kondolizom Rajs o Kosovu i Kovačeviću Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je u razgovoru sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs izneo razloge Beograda za incijativu da se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti proglašenje nezavisnosti Kosova, javio je RTS.

"SAD se protive toj inicijativi, međutim, tokom razgovora izneo sam čvrst stav da od inicijative nećemo odustati, da će biti izneta pred Generalnu skupštinu. Obrazložio sam naše razloge zbog kojih verujemo da će ta inicijativa doprineti miru i stabilnosti na Balkanu", rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Prema Jeremićevim rečima, Kondoliza Rajs i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Stiven Hedli, koji je takođe prisustvovao razgovoru, rekli su da će "uzeti u obzir argumetaciju" Beograda i da će o njoj "dobro da razmisle". Jeremić je rekao da je ponovio "čvrst stav Srbije da se incijative neće odreći".

Jeremić je kazao da je obrazložio razloge zašto vlasti u Beogradu veruju da će ta incijativa doprineti uspostavljanju mira i stabilnosti na Balkanu i izrazio očekivanje da se "SAD toj incijativi
neće usprotiviti" budući i da je cilj Vašingtona mir i stabilnost na Balkanu. "Nadam da će se SAD uzdržati od otvorenog otpora našoj inicijativi", kazao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije rekao je da je s Kondolizom Rajs i Stivenom Hedlijem razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o slučaju Miladina Kovačevića kojeg SAD traže zbog optužbe da je pretukao kolegu studenta u državi Njujork ranije ove godine.

Jeremić je naveo da je Rajsova iznela očekivanje da će Kovačević odgovarati pred američkim sudom. On je, međutim, kazao da ne postoji pravni način da Kovačević protiv svoje volje bude izručen SAD.

"Ne možemo da izručimo Kovačevića, ali smo apsolutno spremni da sarađujemo s američkim pravosuđem u procesuiranju Kovačevića u Srbiji. Ako slučaj bude prosleđen srpskim sudovima, Kovačević će biti procesuiran na fer i transparentan način", rekao je Jermić povodom očekivanja SAD.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE