• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Euleks ne sme zameniti UNMIK

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije izrazila je u Kosovskoj Mitrovici čvrst stav da misija Euleks ne sme zameniti UNMIK u Pokrajini.

 Euleks ne sme zameniti UNMIK  Izvor: MONDO

Skupština zajednica opština Kosova i Metohije izrazila je na sednici u Kosovskoj Mitrovici čvrst stav da misija Euleks ne sme zameniti UNMIK u Pokrajini.

To bi, kako je naglašeno, bilo kršenje rezolucije 1244 SB UN na najbrutalniji način.

"Pošto se na delu prostora Kosmeta misija Euleks već rasporedila bez ikakvog relevantnog pravnog osnova, Skupština zajednica opština KIM utvrđuje da se Euleks ne može proširiti na srpske opštine i naselja te da će svaki takav pokušaj naići na otpor srpskog naroda u Pokrajini", navodi se u Zaključcima sa sednice.

Skupština najavljuje da "povodom izjava predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića o rekonfiguraciji Euleksa mora u najskorije vreme na sastanku s njim razjasniti takve stavove".

Izražen je zahtev zajednica opština KIM da Vlada Srbije shodno Akcionom planu redovno ispunjava svoje finansijske obaveze prema srpskoj KPS policiji, pravosuđu, carinskoj službi i lokalnoj samoupravi na Kosmetu.

Od Ministarstva za Kosovo i Metohiju se očekuje "jasan stav prema zaposlenima u institucijama države Srbije koji su istovremeno na platnom spisku samoproglašene Republike Kosovo“.

Takođe se insistira na povratku svih državnih institucija na Kosmet a izarženo je uverenje da će "Vlada Srbije poštovati izbornu volju građana prilikom sprovođenja kadrovske politike u Pokrajini".

Skupština zajednica opština KIM očekuje da Vlada Srbije i resorno Ministarstvo pokrenu živu investicionu aktivnost kojom će se omogućiti otvaranje novih radnih mesta kao i povratak i zbrinjavanje Srba prognanih iz Pokrajine.

Od Ministarstva spoljnjih poslova očekuje se da "energično reaguje na plansko iseljavanje mladih Srba u organizaciji zapadnih zemalja", jer to, kako se ocenjuje, predstavlja nastavak etničkog čišćenja započetog 1999. godine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE