• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbija opredeljena za mir

U Beogradu promovisana 128. i 129. klasa oficira Vojske Srbije na svečanosti ispred Doma narodne skupštine Srbije.

 Tadić: Srbija opredeljena za mir Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da je Srbija u proteklom periodu pokazala da je čvrsto opredeljana da svoje interese brani mirnim putem i naveo da ta politika, kojom se rukovodi i nova srpska vlada, nema alternativu.

"Naša zemlja je opredeljena za mir, a naša Vojska Srbije teba da bude garant takve miroljubive državne politike kojom stvaramo pratnere i saveznike u svetu i kojom obezbeđemo puni razvoj i stabilnost zemlje", kazao je Tadić obraćajući se 128. i 129. klasi oficira Vojske Srbije, na svečanosti ispred Doma narodne Skupštine Srbije.

Navodeći da vojska čini sve da povrati ugled kakav je imala Tadić je podsetio da se ove godine slavi 90 godina od pobede u prvom Svetskom ratu u kome je "Srbija bila na pravoj strani - strani slobode".

Tadić je rekao da je srpska vojska tada imala visoku moralnu poziciju i da su vojna čast i dostojanstvo bili neprikosnoveni.

"Srpski vojnik je bio hrabar ratnik koga su svi poštovali i nikada zločinac. To treba da budu vrednosti koje vi današnji oficiri VS treba da negujete i na taj način potpuno vratite ugled i respekt koje su vam u nasleđe ostavili Vojvoda Mišić, Putnik, Bojović i Stepa Stepanović", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, završetkom saradnje sa Haškim tribunalom skida se anatema sa lica naroda i osim što se ispunjava domaća zakonska obaveza vraća i vera u vrednosti srpskog vojnika sa Kolubare, Cera i Kajmačkalana.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji predsednik Srbije je rekao da se Srbija opredelila da svoja legitimna prava u toj južnoj srpskoj pokrajini brani pravnim i diplomatskim sredstvima, a ne silom.

"Srbija je taj put izabrala imajući u vidu i svoje strateško opredeljenje za evropskim integracijama. Mi na slučaju Kosova poštujemo ne samo norme UN i OEBS-a nego i vrednosni sistem na kojima počiva EU", naveo je predsednik Srbije.

"Srbija želi potpuno uključenje u program Partnerstvo za mir, kojim dobija važan spoljnopolitički kvalitet za izgradnju odnosa poverenja i partnerstva s drugim zemljama. Istovremeno očekujemo isti takav odnos predstavnika Kfora na Kosovu i Metohiji, mada to nije bio slučaj u godini koja prolazi", rekao je Tadić.

On je napomenuo da je Kosovo najvažnije i najosetljivije pitanje bezbednosti i politike Srbije uopšte.

Tadić je istakao i da Srbija danas ima i potrebe i mogućnosti da jača svoju moć u kvalitativnom i kvantitativnom smislu što je u funkciji odbrane i promovisanja zaštite nacionlnih kvalitativnih interesa.

Predsednik Srbije je čestitao ministru odbrane i načelniku Generalštaba Vojske Srbije na ostvarenim rezultatima u reformi vojske.

Tadić je kazao da su dosadašnji rezultati ostvareni u transformciji vojske vrlo dobri.

Dodao je očekuje nastavak reforme a da rešenje za to neće biti "dublje posezanje u džepove građana već da višak vojne imovine mora transparentno biti konvertovan u neophodnu vojnu opremu".

Prema njegovim rečima, ulaganje u odbranu nije trošak, već ekonomska, bezbednosna i spoljnopolitička investicija.

Inače, predsednik Srbije je na svečanosti, ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda, tradicionalna vojnička odličja, oficirske sablje uručio trojici najboljih potporučnika Vojne akademije.

Tadić je pozlaćenu sablju uručio Zoranu Dendi čiji je prosek ocena 9,53, prosrebrenu Draganu Polimcu sa prosekom ocena 9,42, a oficirsku sablju Ivanu Bondžiću sa prosekom ocena 9,28.

U ime svih kolega na poklonu se zahvalio Denda koji je rekao da je ovo veliki dan za sve mlade oficire Vojske Srbije.

"Prošli smo dug i mukotropan put i sada stali u stroj oficira potpuno spremnih da izvršavamo sve zadatke", rekao je on.

Predsednik Srbije je odličja uručio na svečanoj promociji najmlađe klase oficira Vojne akademije a svečanosti, koja se po treći put održava ispred Doma Narodne skupštine, uz roditelje, rodbinu i prijatelje oficira, državnike, prisustvovali su i brojni strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu.

Svečnosti su prisustvovali i načelnik generalštva Kine Čen Binde, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, načelnik generalštaba Crne Gore Dragan Samardžić, komadant nacionalne garde ohaja Gregori Vejt kao i predstavnici iz mađarske i slovačke akademije.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac petorici najboljih iz svih rodova Vojne akademije dodelio je pištolje sa posvetom.

Pištolje su dobili Mikić Milan - kopnena vojska, Jakšić Ivan-vojno vazduhoplostvo, Đorđe Cevtićanin-mornarica i Vasiljević Darko - logistika.

Načelnik Vojne akademije Vidosav Kovačević kazao je da su se promovisani potporučnici pripremali za poziv oficira za 21. vek i da su učeni veštini ratovanja i veštini pregovaranja.

Kovačević je ukazao i na razvijenu međunarodnu saradnju sa inostranim vojnim akademijama precizirajući da se trenutno šest studenata nalazi na školovanju u Grčkoj, pet u Italiji a trojica u SAD.

Kovačević je rekao da se na osnovnim studijama Vojne akademije školuje 600 studenata po starom programu i dodao da je pristupljeno procesu dobijanja akreditacije.

On je naveo da očekuje će taj proces biti završen ove godine.

Svečani defile potporučnika 128. i 129. klase Vojne akademije obeležili su i naleti aviona MiG 29, "Supergaleb G-4" i "Orao" vojnog vazduhoplovstva.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, načelnik Genreralštaba general-potpukovnik Zdravko Ponoš, kao i istaknute ličnosti iz javnog i društvenog života.

Promocija je završena tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh i gromkim uzvikom - živela Srbija.

Ove godine u prve oficirske činove promovisano je 145 studenata Vojne akademije, od kojih i dva studenta za Vojsku Crne Gore i pet studenata oružanih snaga BiH.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE