• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandija protiv sporazuma EU sa Srbijom

Holandija ne prihvata stav ostalih 26 članica EU da treba obnoviti trgovinski sporazum kao znak podrške za poteze proevropske vlade u Beogradu.

 Holandija protiv sporazuma EU sa Srbijom Izvor: MONDO

Na sastanku šefova diplomatija EU, na kome se u ponedeljak razmatra mogućnost da se primeni prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, nastala je "neodrživa situacija", zbog toga što Holandija ne prihvata stav ostalih 26 članica EU da to treba učiniti kao znak podrške za poteze nove proevropske vlade u Beogradu.

To su danas stavili do znanja italijanski, francuski, španski, grčki, slovenački i zvaničnici više drugih zemalja koji smatraju "paradoksalnim" da vlada u Hagu još nije u dovoljnoj meri zadovoljna povoljnim zaključcima Haškog suda o saradnji s Beogradom, uprkos hapšenju Radovana Karadžića.

Utoliko pre što se i Evropska komisija i visoki predstavnik EU snažno zalažu za primenu trgovinskog sporazuma s Beogradom.

Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc doputovao je u Brisel da izvesti ministre EU o rezultatima svoje posete Beogradu i o tome je već telefonom razgovarao s predsedavajućim Saveta ministara EU, šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom, kao i holandskim ministrom inostranih poslova Maksimom Ferhagenom.

Holandski izvori na zasedanju su stavili do znanja da se očekuje "dokaz pune saradnje Beograda s Haškim sudom", naglasili da se stav Haga nije promenio i ocenili da su veoma mali izgledi za dogovor o primeni sporazuma sa Srbijom.

Šef italijanske diplomatije Đanfranko Fini je uoči rasprave o Srbiji naglasio da se Italija u potpunosti zalaže za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma, ali da "s holandske strane dolaze veoma nepovoljni znaci".

Slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel je rekao novinarima da vlada u Ljubljani smatra da je Srbija, posebno hapšenjem Karadžića, dokazala da u punoj meri sarađuje s Haškim sudom i da zato treba staviti na snagu privremeni trgovinski sporazum.

Predsedavajući EU, Francuska je pre zasedanja ponudila predlog zaključaka u kojem se kaže da su se ispunili uslovi, utvrđeni prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija 29. aprila, a to znači da je hapšenje Karadžića "krupan uspeh i napredak" u saradnji Beograda s Haškim sudom i zato treba staviti na snagu prelazni sporazum sa Srbijom.

Francusko predsedništvo EU je u tom dokumentu navelo da je za rafitikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija nužno da Beograd dostigne potpunu saradnju s Haškim sudom, što znači i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Holandski izvori su preneli da nije prihvaćeno da se razmatra taj predlog. Holandska vlada, prema diplomatskim izvorima EU, još uvek smatra da ono što je Bramerc ustanovio u Beogradu ne izgleda dovoljno kao jemstvo da će neizostavno i "u dogledno vreme" i optuženi Mladić biti u zatvoru Haškog suda.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE