• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada žali zbog vraćanja knjige u prodaju

Vlada da žali što su izdavanjem knjige "Dragulj Medine", zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja muslimana.

 Vlada žali zbog vraćanja knjige u prodaju Izvor: MONDO

Vlada Srbije saopštila je u ponedeljak da žali što su izdavanjem knjige "Dragulj Medine" u Srbiji, zarad komercijalnih interesa, zanemarena i povređena osećanja pripadnika islamske veroispovesti.

"Izdavanje ove knjige, s obzirom na složenu i osetljivu političku situaciju u svetu, nije u interesu borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se, međutim, naglašava da Vlada Srbije ne može da se meša u nezavisnu izdavačku delatnost, jer su sloboda govora i iznošenje stavova zagarantovani Ustavom Srbije i pretpostavka su svakog demokratskog društva.

"Tim više, važan je lični osećaj odgovornosti onih koji donose odluke koje mogu da imaju dalekosežno negativne posledice", dodaje se u saopštenju.

Vlasnik izdavačke knjige "Beobuk" Aleksandar Jasić potvrdio je da će se kontroverzni roman američke autorke Šeri Džons "Dragulj Medine" za dan-dva ponovo naći u prodaji.

Jasić je novopazarskom radiju "Sto plus" rekao da je odlučio da knjigu vrati u prodaju zato što su se na tržištu pojavili piratski primerci, zbog pritiska dela javnosti koji smatra da u knjizi nema ničeg spornog, kao i zbog stava ombudsmana Saše Jankovića da se "u Srbiji knjige pišu i objavljuju slobodno".

"Ako postoji povreda bilo kakvih prava, postoji sud da se to reši. Ja bih najviše voleo da veštaci koji su stručni i ovlašćeni za to procene uvredljivost tog dela", rekao je Jasić.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, nije u ponedeljak želeo da komentariše odluku izdavačke kuće "Beobuk" da roman američke autorke Šeri Džons "Dragulj Medine" ponovo vrati u prodaju.

Zamenik predsednika Mešihata te Islamske zajednice Mevlud Dudić je rekao da ne želi da komentariše odluku da se knjiga, zbog čijeg je objavljivanja protestovala Islamska zajednica, ponovo nađe u prodaji.

Islamska zajednica smatra da taj roman, u kojem je reč o Ajši, ženi proroka Muhameda, vređa osećanja muslimana.

Roman "Dragulj Medine" biće objavljen i u SAD, Italiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Rusiji, Brazilu, Makedoniji, Španiji, Finskoj, Danskoj, Poljskoj, Holandiji i Švedskoj.

Roman je imao svetsku premijeru u Beogradu, nakon što je američka izdavačka kuća "Rendom haus" odustala od najavljene promocije, iz straha od izražavanja muslimanskog nezadovoljstva.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE