• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zahtev SRS Adminstrativnom odboru za smenu Nikolića

Radikali traže razrešenje Tomislava Nikolića sa mesta predsednika Administrativnog odbora parlamenta

 Zahtev SRS Adminstrativnom odboru za smenu Nikolića Izvor: MONDO

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je u sredu da je zahtev za razrešenje Tomislava Nikolića sa mesta predsednika Administrativnog odbora parlamenta, koji joj je dostavio šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović, uputila tom skupštinskom telu na razmatranje.

"Todorović mi je dostavio akt za razrešenje Nikolića i ja sam ga prosledila Administrativnom odboru, jer članovi tog tela odlučuju o tome ko će biti predsednik. S tim je upoznat i Tomislav Nikolić", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Ona je podsetila da članovi skupštinskih odbora biraju predsednike i zamenike predsednika i dodala da bi sednica Adminstrativnog odbora mogla da se očekuje pre najavljenog vanrednog zasedanja, u četvrtak iduće sedmice.

Pored zahteva da se Nikoliću oduzme poslanički mandat i da se smeni sa mesta predsednika skupštinkog odbora, upućeni su zahtevi za oduzimanje mandata i ostalim poslanicima koji su isključeni iz SRS, potvrdio je Todorović Tanjugu.

On je rekao da je predsedniku parlamenta uputio zahteve za razrešenje i oduzimaje mandata svih 18 poslanika novoformiranog kluba, kao i da su u toku dogovori o tome koji bi ih poslanici zamenili.

Todorović je izrazio uverenje da će članovi Adminstrativnog odbora glasati za smenu Nikolića i oduzimanje mandata, jer su, kako je naglasio, kvote za predsednička i potpredsednička mesta u odborima dogovorene ranije, posle konstituisanja skupštine.

"SRS će tražiti da poslaničke mandate vrate oni koji su ih oteli, jer će tražiti da učestvuju u radu ne samo skupštinskih tela, već i međunarodnih delegacija", rekao je Todorović.

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" potvrdio je Tanjugu da će zahtev radikala za njegovu smenu sa mesta predsednika Adminstrativnog odbora biti prva tačka dnevnog reda na sednici koju će, ukoliko je to, kako je rekao, toliko urgentno, sazvati do kraja sedmice.

"Ako je to toliko urgentno i hitno, sazvaću sednicu do kraja nedelje, a ako nije onda ona može da bude održana i na dan kada bude zakazana sednica parlamenta", rekao je Nikolić.

On nije želeo da prejudicira odluku Odbora, navodeći da ne želi po svaku cenu da zadrži mesto predsednika, ali je naglasio da nema ni jednog razloga da ne ostane na toj funkciji, jer "niko nikada nije uputio ni jednu primedbu na način na koji obavlja taj posao".

Na pitanje da li će Administrativni odbor rasrpavljati i o zahtevu za oduzimanje mandata posalnicima koji su prešli u njegov klub, Nikolić je odgovorio da će se to dogoditi samo ukoliko taj zahtev ima osnov u Ustavu, zakonu i poslovniku o radu parlamenta.

"Ukoliko je to samo želja Todorovića, onda Odbor o tome neće razgovarati", kazao je Nikolić.

Poslaničke mandate dodeljuje Republička izborna komisja, sa izborne liste, Administrativni odbor ih potvrđuje a Skupština konstatuje.

Od do sada u potpunosti konstituisanih skupštinskih odbora, radikali su vodili ukupno devet, od kojih sada četiri odbora vode poslanici koji su prešli u klub "Napred Srbijo".

To su odbori za finansije, čije je predsednik Jorgovanka Tabaković, za poljoprivredu, koji vodi Zoran Mašić, Kosovo i Methiju, čiji je predsednik Borislav Pelević i Adminstrativni odbor na čijem je čelu Nikolić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE