• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlog Srbije na Generalnoj skupštini UN

Vuk Jeremić izjavio da ovo jeste diplomatska pobeda, ali i da je rano za trijumfalizam.

 Predlog Srbije na Generalnoj skupštini UN  Izvor: MONDO

U predlog dnevnog reda Generalne skupštine UN uvršćen je predlog rezolucije Srbije da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Portparol predsednika Generalne skupštine Enrike Jeves potvrdio je Tanjugu da je odluka doneta konsenzusom u Generalnom komitetu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je izjavio za RTS da ovo jeste diplomatska pobeda, ali i da je rano za trijumfalizam, jer predstoji još nekoliko stepenica u UN dok zahtev ne bude i zvanično prosleđen Međunarodnom sudu pravde.

Jeremić, koji je učestvovao na sednici Generalnog komiteta UN, rekao je da je predlog Srbije na kraju prihvaćen jednoglasno mada su dve, kako je rekao, "izuzetno uticajne zemlje" bile protiv srpske rezolucije.

Ministar je takođe ukazao da je bilo zemalja koje su snažno založile da se prihvati predlog rezolucije i to pre svega Španija, Egipat, Argentina kao i neke druge zemlje.

Generalna skupština UN će na plenarnoj sednici razmatrati predlog dnevnog reda. Generalna skupština najčešće usvaja predloženi dnevni red, ali može i da ne prihvati preporuke Generalnog komiteta o pojedinim tačkama.

Pred početak rasprave o srpskom zahtevu u Njujorku, srpski ministar spoljnih poslova je ocenio da Srbiju očekuje "izuzetno teška borba" u UN, ali da je zvanični Beograd proteklih nedelja učinio mnogo da ublaži otpor nekih uticajnih svetskih zemalja.

"Proglašenje nezavisnosti izazvalo je niz kontroverzi i podela unutar međunarodne zajednice i mišljenje Međunarodnog suda pravde, kao najvišeg sudskog organa UN, umnogome bi doprinelo smanjivanju tenzija", navodi se u pismu koje je Srbija uputila Generalnoj skupštini UN.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE