• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britanija još nije donela odluku kako će glasati

Britanski ambasador u UN izjavio je da London još nije doneo čvrstu odluku kako će glasati o inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini

 Britanija još nije donela odluku kako će glasati Izvor: MONDO

Britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Sojers izjavio je danas da London još nije doneo čvrstu odluku kako će glasati o inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini, ocenjujući da Srbi "ne postupaju mudro" što pokreću pitanje legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde.

"Mi smatramo da su Srbi pogrešno navedeni time što ovo iznose na dnevni red (Generalne skuštine UN). Oni žele da privremeno zaustave pitanje Kosova dok nastavljaju sa svojim procesom integracije u Evropsku uniju", rekao je Sojers za Bi-Bi-Si.

Sojers je ocenio da "srpski postupak nosi rizik destabilizacije Kosova, što nije ni u njihovom, ni u našem interesu. To neće doprineti njihovoj integraciji u Evropsku uniju".

Upitan da li to znači da će Britanija glasati protiv iznošenja tog pitanja pred Međunarodni sud pravde, Sojers je odgovorio da "o tome nismo doneli čvrstu odluku, ali ne mislimo da Srbi mudro postupaju time što ovo pokreću".

"Mislimo da bi, ako žele da nešto iznesu pred Međunarodni sud, mogli još jednom da razmotre predlog koji sastavljaju. Tu su moguće neke izmene. Ali, oni treba da razmotre šta žele da postignu - ako žele da postignu integraciju Srbije u Evropu, onda moraju da rade sa svojim evropskim partnerima, a ne protiv njih", naglasio je Sojers.

Na primedbu BBC-jevog novinara da to zvuči kao pretnja, ambasador Sojers je odgovorio: "Ne. To nije pretnja, ali Srbija neće biti u mogućnosti da se priključi Evropskoj uniji ukoliko ne razreši sporove sa svojim susedima, ako ne bude dobar evropski građanin koji poštuje evropske vrednosti."

Upitan da li ga zabrinjava mogućnost da Međunarodni sud pravde donese odluku prema kojoj je kosovska nezavisnost nelegalna, što bi bilo neprijatno za Britaniju, koja tu nezavinost podržava, Sojers je odgvorio da je Britanija "apsolutno uverena u pravne osnove na osnovu kojih je priznala Kosovo".

"Cilj Srba je, izgleda, da privremno zaustave kosovsko pitanje, dok nastavljaju integraciju u Evropu. To je cilj koji poštujem, ali ne mislim da će na ovaj način biti ostvaren", naglasio je ambasador Velike Britanije u UN Džon Sojers u razgovoru za BBC.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE