• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oli Ren: Srbiji status kandidata za EU naredne godine

Evropski komesar za proširenje izjavio je da će Srbija naredne godine steći status kandidata za članstvo u EU.

 Oli Ren: Srbiji status kandidata za EU naredne godine Izvor: MONDO

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u četvrtak u Pragu na konferenciji o perspektivama zapadnog Balkana u Evropskoj uniji da će Srbija naredne godine steći status kandidata.

"Naredna godina za Evropsku uniju biće u znaku zapadnog Balkana", kazao je Ren na konferenciji "Proširenje EU - perspektive zapadnog Balkana" koju je u Pragu organizovala češka vlada da predstavi prioritete svog šestomesečnog predsedavanja Unijom od januara naredne godine.

Ren se zajedno sa češkim vicepremijerom za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom priklonio stavu da komplikacije oko Lisabonskog sporazuma o reformi evropskih institucija ne bi smele da predstavljaju prepreku za evropsku integraciju budućih članica i zapadnog Balkana.

"Proces može da se ponešto uspori ali ne i zaustavi", rekao je Ren.

"Svi na konferenciji su se složili da je taj period češkog predsedavanja prelomni trenutak za zapadni Balkan. Ne u smislu nekih kriza, već što region iz perioda stabilizacije kreće u pridruživanje EU", kazala je nakon konferencije agenciji Beta pomoćnik šefa srpske diplomatije za poslove evropske integracije Milica Delević.

Po njenim rečima u Češkoj kao budućem predsedavajućem i u evropskim institucijama jedinstvena je ocena da to što trenutno na Balkanu nema nekih većih kriza ne znači da regionu ne treba posvetiti pažnju.

"Svi koji su govorili na konferenciji pohvalili su napredak koji je učinila Srbija od osnivanja nove vlade i izrazili optimističko očekivanje da će Srbija tokom sledeće godine steći status kandidata za EU", kazala je Delević.

Na praškoj konferenciji jednoglasan je bio i stav da bi trebalo odblokirati privremeni sporazum Srbije i EU, budući da Češka kao i ogromna većina u EU, za razliku od Holandije, ne smatra da saradnju i približavanje Srbije treba uslovljavati izručenjem bosansko srpskog generala Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Češkoj će po proceni komesara Rena u toku predsedavanja najverovatnije preostati i zadatak da dovršava pregovore sa Hrvatskom u nekim od težih poglavlja.

"Hrvatska je na dobrom putu. Očekujem da ćemo preostala poglavlja otvoriti u jesen, ali neka od najtežih pitanja mogu da ostanu za češko predsedavanje", kazao je novinarima Ren.

"Važno je da počne da se dešava zapadno-balkansko proširenje EU i da zemlje regiona počnu da čine te konačne korake ka EU. Zaboravlja se da se o ulasku Španije, Portugala i Grčke govori kao o mediteranskom proširenju, a Grčka je ušla u EU 1981, a Španija 1986. godine, a ipak se o tome govori kao o jednom, mediteranskom proširenju", rekla je Milica Delević.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE