• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Momčilo Perišić u pritvoru

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić vratio se u haški pritvor sa privremene slobode u Srbiji.

 Momčilo Perišić u pritvoru Izvor: MONDO

Suđenje generalu Perišiću, koji je optužen za zločine nad nesrbima u Srebrenici, Sarajevu i Zagrebu u periodu 1993-95,, trebalo bi da počne 1. oktobra.

Informativna služba Tribunala potvrdila je da se Perišić, u skladu sa odlukom sudskog veća, vratio u pritvor u Sheveningenu.

Perišić će iduće nedelje biti izveden pred sudije Tribunala, na poslednju pretprocesnu raspravu.

Početak suđenja zakazan je za 1. oktobar, ali bi, kako je na nedavnoj statusnoj konferenciji napomenuo sudija Bakone Moloto, mogao biti odložen, qko Savet bezbednosti UN do tada ne produži mandat nestalnim sudijama Tribunala koje bi trebalo da budu u veću.

General Perišić je u 13 tačaka optužen za ubistva, nehumana dela, napade na civile, progon i istrebljenje, počinjene u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95. U to vreme, Perišić je bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Njemu se optužnicom na teret stavlja podržavanje i pomaganje granatiranja i snajperskog delovanja na civile u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95; zatim ubistva oko 7.000 muslimana i premeštanje stanovništva u Srebrenici u leto 1995. godine, kao i to što nije preduzeo istragu o raketnim napadima na Zagreb u maju 1995. sa položaja snaga Republike Srpske Krajine.

Optužnica protiv Perišića zasnovana je na tvrdnji da su komandanti i najvažniji oficiri Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine bili starešine Vojske Jugoslavije koji su plaćani iz Beograda preko posebnih personalnih odeljenja Generalštaba VJ na čijem je čelu bio Perišić.

General Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije
kriv ni po jednoj tacki optužnice. Od jula te godine je na privremenoj slobodi u Srbiji.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE