• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ferhagen: Holandija nije protiv Srbije

Holandija smatra da je Srbija napravila pozitivne korake u saradnji sa Hagom, ali i da je to samo početak, izjavio Ferhagen.

 Ferhagen: Holandija nije protiv Srbije Izvor: MONDO

Holandija će, kao i sve države članice Evropske unije, odlučiti da li je Srbija ostvarila potpunu saradnju s Tribunalom na osnovu sopstvenih informacija, informacija partnera i informacija glavnog tužioca Tribunala, izjavio je holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen.
"Holandija priznaje da je Srbija napravila pozitivne korake u poslednjih nekoliko meseci, ali oni su samo početak. Da bi se taj posao dovršio, moraju se izručiti Tribunalu preostali optiženici", izjavio je za "Blic" šef diplomatije Holandije, koja je na poslednjem sastanku Saveta EU jedina, pored Belgije, od svih 27 članica Unije glasala protiv odmrzavanja privremenog sporazuma sa Srbijom.

Šef holandske diplomatije tvrdi da njegova zemlja nije protiv članstva Srbije u EU, ali da su uvek jasno stavljali do znanja da je potpuna saradnja s Tribunalom za bivšu Jugoslaviju neophodan uslov za dalje korake ka ovom cilju.

On podseća da su se svi ministri spoljnih poslova EU ranije ove godine dogovorili da jedino u tom slučaju može da se ratifikuje sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i da se sprovede privremeni sporazum.

Ferhagen je ocenio da je Srbija od rata načnila velike korake u pravcu demokratizacije i da je EU voljna da primi Srbiju u evropsku porodicu, kao i da podrži taj cilj.

"Holandija želi da sarađuje sa Srbijom i spremna je da vas podrži. Za Srbiju smo već izdvojili preko 50 miliona evra pomoći za ekonomiju, vladavinu prava, medije, kulturu, zdravstvenu zaštitu, ekologiju, poljoprivredu, odbranu. A Holandija je dala još više posredstvom fondova EU koji su Srbiji stavljeni na raspolaganje", naveo je on.

Holandija se nada da će se pozitivni koraci Srbije (u sardanji s Hagom) nastaviti i da će to u bliskoj budućnosti doneti nove rezultate, zaključio je Ferhagen.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE