• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Foskuler: Nećemo dopustiti razgradnju BiH

Ambasador Holandije u BiH Karel Foskuler izjavio je da medjunarodna zajednica neće dopustiti razgradnju BiH i podrivanje njenih državnih institucija.

 Foskuler: Nećemo dopustiti razgradnju BiH Izvor: MONDO

Foskuler je ocijenio da je zasijedanje NSRS proteklo u znaku "manje oštre retorike nego što se očekivalo, ali da to ne znači da treba odahnuti", jer je sve ono što zabrinjava sadržano u istupima za govornicom i posebno nakon same sjednice.

"To se posebno odnosi na prijetnje da će se povući ovlašćenja koja su prenijeta na državne institucije. To nas jako brine i predstavlja centralni izvor aktivnosti koje slabe BiH i u svijetu", izjavio je Foskuler za sarajevski "Dnevni avaz".

On je izrazio uvjerenje da će se bonska ovlašćenja, koja ima visoki predstavnik u BiH, koristiti i najavio je da će "u odredjenim slučajevima biti nametanja zakona i mjera", kao i da se mora razmišljati "i o drugim vrstama sankcija".

Holandski ambasador je rekao da snage Eufora najvjerovatnije neće otići iz BiH sve dok je tu Kancelarija visokog predstavnika (OHR).

Podsjetio je da 10. novembra počinje sastanak Savjet EU na kome će se razgovarati i o stanju u BiH i budućnosti OHR-a.

"Svi se slažu da u BiH ne možemo imati klasičnu Kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR). On mora biti 'naoružan' i snažan, a na nama je da vidimo kojim instrumentima ga moramo

naoružati", rekao je Foskuler.

On je istakao da EUSR mora imati nešto poput Bonskih ovlašćenja, i da sankcije protiv pojedinaca ne treba isključiti kao ovlaštenje specijalnog predstavnika ili tijela koja će stajati iza njega.

"Do sada sam poredio Dodika sa (bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom) Lukašenkom. Sada se Lukašenku moram izviniti. On je kažnjen, nije mogao da ide da se skija ili da vidi svog ljekara u Austriji, i naučio je lekciju, popravio se i sada može da putuje", rekao je ambasador Holandije u BiH.

Ocijenio je da je "Dodik pametan" i da će razumjeti šta je želio da poruči poredjenjem sa Lukašenkom, i izrazio nadu da će Dodik djelovati racionalno.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE