• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR o sjednici Skupštine RS: Sve je već rečeno

Zaključci, koje je usvojila Narodna skupštine Republike Srpske ne sadrže ništa na šta međunarodna zajednica već nije reagovala.

 OHR o sjednici Skupštine RS: Sve je već rečeno  Izvor: MONDO

Ovo je saopšteno iz OHR-a poslije Narodne skupštine RS.
"Postojanje i status entiteta su garantovani Ustavom BiH. To postojanje i taj status ne mogu biti promijenjeni jednostrano, ni od Narodne skupštine RS niti bilo koga drugoga", navodi se u saopštenju.

Iz OHR-a ističu da državi ne treba saglasnost entiteta da bi provodila svoje ustavne nadležnosti.

"Razmatrajući moguće povlačenje ranije prenesenih nadležnosti, Savjet za implementaciju mira (PIK) jasno je istakao da jednostrano povlačenje iz ranije dogovorenih reformi nije moguće, a o zatvaranju OHR-a odlučuje visoki predstavnik i Upravni odbor PIK-a i niko drugi", dodaje se u saopštenju.

OHR naglašava da je visoki predstavnik već govorio pred Narodnom skupštinom RS, da ima redovne kontakte sa rukovodstvom RS i da je uvijek spreman da komunicira.

"BiH bi bila funkcionalnija i prosperitetnija da polički predstavnici ulažu vrijeme i trud na pitanje napretka u evropskim integracijama", zaključuje se u saopštenju.

Narodna skupština RS usvojila je Rezoluciju kojom se od predstavnika RS u parlamentu BiH zahtijeva da od ove institucije zatraže da osudi i odbaci samovoljne istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića pred UN i Savjetom Evrope.

Ocijenjeno je da je tim istupima nanesena šteta međunarodnom ugledu BiH, narušeno povjerenje unutar BiH i oslabljen autoritet institucije Predsjedništva BiH.

Poslanici Narodne skupštine usvojili su i Informaciju o ukupnim odnosima u BiH povodom novonastale političke situacije nakon Silajdžićevog neovlaštenog govora i Rezoluciju u kojoj se u 11 tačaka ponavljaju stavovi iz Deklaracije povodom mjera visokog predstavnika u BiH iz oktobra 2007. godine i Rezolucije o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije i opredjeljenjima RS. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE