• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šut-karta" holandskom ambasadoru?

Ministarstvo inostranih poslova Holandije najavilo je da će status ambasadora ove zemlje u BiH Karela Foskulera uskoro biti razmotren sa vlastima BiH.

 "Šut-karta" holandskom ambasadoru? Izvor: MONDO

Holandsko Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je infomisano o zahtjevu Vlade Republike Srpske (RS) da Foskuler bude protjeran iz BiH zato što je u jednom intervjuu uporedio premijera RS Milorada Dodika sa bjeloruskim dikatorom Aleksandrom Lukašenkom, javio je dopisnik Srne.

Ministar inostranih poslova Holandije Maksim Ferhagen izjavio je da je ambasador Foskuler želio da izrazi zabrinutost u vezi sa stanjem u BiH, naročito u vezi sa stabilnošću, o čemu je nedavno govorio i visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.

"Kad čujem neke citate iz (Foskulerovog) intervjua, ja bih se izrazio više diplomatski", rekao je Verhagen.

Veliki broj medija u Holandiji danas prenosi vijest da RS želi da se Foskuler proglasi nepoželjenom osobom u BiH, javio je dopisnik Srne.

Mediji prenose i Dodikovu ocjenu da holandski ambasador u BiH nije postupio diplomatski.

Holandski mediji podsjećaju da su Foskulera, koji je u BiH ambasador od 2005. godine, već prozivale vlasti u BiH.

Pre dvije godine Foskuler je morao da objašnjava odluku o odlikovanju holandskih vojnika, pripadnika bataljona iz zaštićene zone Srebrenica, koji nisu spriječili ubistvo hiljada muslimana julu 1995. godine.

Vlada RS juče je najavila da će, posredstvom Ministarstva inostranih poslova i Predsjedništva BiH, zatražiti da Foskuleru bude uskraćeno gostoprimstvo, jer se oglušio o pravila diplomatskog djelovanja i pristojnog ponašanja.

U saopštenju se navodi da Foskuler u RS nije više dobrodošao gost, te da će Vladi Holandije biti upućena protestna nota i zatražen odgovor na pitanje da li je ovaj ambasador svojim skandaloznim izjavama i djelovanjem u službi holandske diplomatije ili je u BiH angažovan na promociji politike bošnjačkog naroda.

Foskuler je za federalnu štampu izjavio da je siguran da će biti nastavljeno korištenje bonskih ovlaštenja u BiH, a premijera RS uporedio je sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE