• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeleno svjetlo ugovoru Vlade i Štrabaga

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je Informaciju o Prijedlogu ugovora o koncesiji za izgradnju mreže autoputeva kroz RS.

 Zeleno svjetlo ugovoru Vlade i Štrabaga Izvor: MONDO

Time je praktično data saglasnost da bude potpisan taj ugovor između austrijske kompanije "Štrabag" i Vlade RS.

Milorad Dodik, premijer RS, rekao je da Vlada nije bila u obavezi da poslanicima prezentuje ugovor, ali da je to učinila jer smatra da parlament Srpske treba da iznese mišljenje o ugovoru o koncesiji, jer je riječ o poslu od javnog interesa.

Dodik je istakao da ugovor ne stvara nikakve dodatne obaveze za Vladu, da ni u jednom svom aspektu ne dovodi u pitanje eventualne štete, dodajući da je bilo i "teških tema" zbog kojih je i prolongirana njegova izrada, prenose "Nezavisne".

"Nije mi poznato da je bilo koja firma pristala da vlada iz zemalja u okruženju ima uticaja na putarinu, ali mi smo insistirali da se one ne mogu mijenjati, bez saglasnosti Vlade i ne mogu biti veće od prosjeka, odnosno moraju u prosjeku biti manje od onih u okruženju", naglasio je Dodik i napomenuo da se mjesecima u vezi s ovim pitanjem pregovaralo.

On je rekao da u ugovoru nema nikakvih obaveza i garancija i da će se za dionice puta za koje studija izvodljivosti kaže da nije opravdan, moći odustati od gradnje, odložiti ili angažovati sredstva iz lota "0" Gradiška - Banjaluka za koji se procjenjuje da će godišnje donositi dobit od oko 15 miliona evra.

Premijer je rekao da je već sada izvjesno da će dionice Banjaluka - Doboj, Doboj - Jakeš, i Banjaluka - Kupres, ukoliko se produži od Kupresa prema Splitu, biti profitabilne.

Takođe, kako kaže Dodik, postoje i pokazatelji da nema dovoljno saobraćaja za dionice od Banjaluke do Novog Grada ili od Jakeša prema Bijeljini. On je objasnio da će te dionice moći da budu finansirane sa eskrov računa na koji će se slivati pare sa profitabilnih dionica.

"Tražili smo od 'Štrabaga' da pod istim uslovima pod kojima on dobija kredite za izgradnju autoputeva obezbijedi i Vladi RS pristup takvim fondovima. Ako se to ne desi, Vlada RS nije odgovorna za njihovo uvođenje u posao dok god se to ne desi", kazao je Dodik.

Premijer RS je istakao da je Vlada RS svjesna da ne može izbjeći odgovornost u vezi s radom Republičke uprave za geodetske i imovinko-pravne poslove, ali da je od ove firme traženo da se obaveže da pod istim uslovima koje ona ima obezbijedi kreditna sredstva.

"Ukoliko to ne učine, ne možemo da isplatimo novac za eksproprijaciju, čime ne bi uslijedili 'penali' i obaveze prema 'Štrabagu'", kazao je Dodik.

On je odbacio optužbe da je visina koncesione naknade niska, napominjući da se ona obračunava prema ranije donesenim pravilima, te da bi investicija ovog obima trebalo da bude prihvaćena i bez ikakve koncesione naknade.

Komentarišući napise u medijima u vezi s drugom austrijskom firmom "Alpina", koja će, navodno, da tuži RS, jer nije prihvaćena njena povoljnija ponuda, Dodik je istakao da se zalagao da ove dvije firme zajedno budu u ovom poslu, ali da je takav dogovor kasnije propao.

Predrag Aškrabić, predsjednik Komisije za koncesije, rekao je da je od svih ponuđača jedino austrijska firma "Štrabag" ispunila sve potrebne uslove, dok su ostali ponuđači imali samo pisma namjere.

Borislav Bojić, šef Poslaničkog kluba SDS-a, rekao je da je jedino realan projekat izgradnje autoputa Klašnice - Doboj, dok je izgradnja ostalih dionica autoputeva u RS "potpuna neizvjesnost u kojoj Srpska preuzima ogromne obaveze koje neće biti u stanju da izmiri i zbog čega će morati da izdvaja mnogo novca".

Petar Đokić, poslanik Socijalističke partije, istakao je da je projekat izgradnje mreže autoputeva u RS dobar i da označava početak potpuno nove ere u RS.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da je rok za potpisivanje ugovora o ovoj koncesiji, koji je trebalo da bude potpisan 15. oktobra, produžen do 2. novembra ove godine.
On je naveo da je ovim ugovorom Vlada RS zaštićena od svih finansijskih obaveza ukoliko ne dođe do potpisivanja ugovora o izgradnji. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE