• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bez entitetskog glasanja nema BiH"

Milorad Živković kategoričan je u stavu da je entitetsko glasanje "temelj BiH i da bez njega nema ni BiH".

 "Bez entitetskog glasanja nema BiH" Izvor: MONDO

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković najavio je da će poslanici iz Republike Srpske, poštujući Rezoluciju Narodne skupštine RS, pokrenuti inicijativu da Parlamentarna skupština raspravlja o samovoljnim istupima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u UN i Savjetu Evrope.

"Procedure stavljanja neke tačke na dnevni red drastično se razlikuju u Narodnoj skupšitni RS i Parlamentarnoj skupštini BiH - staviti neku tačku na dnevni red Parlamentarne skupštine noćna je mora", rekao je u intervjuu za Srnu Živković objasnivši da poslanici iz Federacije BiH uvijek mogu imati potreban broj glasova za onemogućavanje stavljanja neke tačke na dnevni red.

Živković se osvrnuo na gostovanje Harisa Silajdžića na Alternativnoj televiziji u četvrtak uveče, kada je predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio svoju tvrdnju da je entitetsko glasanje nastavak etničkog čišćenja, a kao primjer naveo je izmjene Zakona o državljanstvu koje su pet puta odbijene u parlamentu BiH glasovima predstavnika RS.

"Podsjećam da postoje države koje dozvoljavaju samo jedno državljanstvo i države koje dozvoljavaju dva državljanstva, dok BiH ima kompromisno rješenje koje dozvoljava dvojno državljanstvo sa onim državama sa kojima postoji zaključen sporazum o tome. To je ustavna kategorija koja je dogovarana u Dejtonu i koju je Silajdžić dogovarao", istakao je Živković .

Prema njegovim riječima, ne može se predlagati zakon kojim državljanima BiH istovremeno omogućava da budu državljani neke druge zemlje koja sa BiH nema sporazum o dvojnom državljanstvu jer se time mijenja Ustav.

"Silajdžić predlaže antiustavne zakone, a onda tendenciozno navodi da je entitetsko glasanje razlog zašto će neki ostati bez državljanstva BiH. Praktično je to antiustavna djelatnost i Silajdžić navodi pogrešne primjere", rekao je Živković i naglasio da je "entitetsko glasanje temelj BiH, te da bez njega nema ni BiH!"

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE