• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Hrvatska zakuhava situaciju u BiH?

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić izjavio je da Hrvatska nastupa sa jednim relativno negativnim stavom u odnosu na Dejtonski sporazum.

 Da li Hrvatska zakuhava situaciju u BiH? Izvor: MONDO

Komentarišući izjavu hrvatskog ministra inostranih poslova Gordana Jandrokovića da Dejtonski sporazum ne može obezbijediti dalji razvoj i funkcionisanje BiH, Radojičić je rekao da ne postoji formulacija da se treba preispitivati Dejtonski sporazum i da u tom kontekstu Hrvatska ima jedan drugačiji stav.

"Da li time Hrvatska najavljuje neke mogućnosti unutar EU na međunarodnom planu ili samo zakuvava situaciju u BiH, što se da primijetiti u posljednje vrijeme i kroz izjave /hrvatskog predsjednika/ Stjepana Mesića, ali jedno je sigurno - u vezi sa BiH, posebno u pripremi novembarskih sastanka, biće dosta diplomatskih aktivnosti", naglasio je Radojičić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.
On je rekao da se u naredna dva mjeseca vrše određene pripreme za ocjenu međunarodnog mandata i stanja u BiH.

Govoreći o Jandrokovićevoj ocjeni da je nužno vraćanje fokusa na BiH, jer je situacija u toj zemlji, kako je naveo, nestabilna, Radojičić je rekao da već izvjesno vrijeme postoji određena inicijativa koju je pokrenulo nekoliko zemalja u EU da se Unija refokusira na BiH.

"U tom kontekstu je i niz međunarodnih kontakata i posjeta BiH u proteklim sedmicama i očito je da se Hrvatska sada ukrcava kao posljednji vagon na taj voz koji je već pokrenut unutar EU i u funkciji je priprema sjednice Savjeta za implementaciju mira (PIK) i sjednice Savjeta ministara EU u novembru", naglasio je Radojičić.

On je istakao da Hrvatska očito pokušava da se priključi mišljenju dijela zemalja članica EU bar u dijelu u kojem se poziva na refokusiranje na BiH, jer takva inicijativa već postoji među nekoliko članica EU.

"Sve to treba posmatrati u jednom globalnom kontekstu inicijativa koje se tiču BiH i stvarnog vraćanja događaja u BiH u fokus međunarodne zajednice. To bi trebalo da bude finiširano novembarskim sastancima u Briselu kada će biti date nove instrukcije, zaključci i jedna globalna međunarodna ocjena u BiH", naglasio je Radojičić.

Hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković izjavio je da hrvatski zvaničnici već mjesecima u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice ističu nužnost vraćanja fokusa na BiH, jer je situacija u toj zemlji, kako je naveo, nestabilna.

"Nakon priznanja Kosova, potrebno je vratiti interes međunarodne zajednice na BiH. Situacija u toj zemlji još nije stabilna. Ne postoji konsenzus sva tri konstitutivna naroda o budućnosti te zemlje. Dejtonski ugovor je zaustavio rat, ali je očigledno da je riječ o dokumentu koji ne može osigurati dalji razvoj i funkcionisanje BiH", rekao je Jandroković juče hrvatskim medijima. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE