• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak razgovarao sa Edvardsom

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak sastao se u nedjelju sa zamjenikom ministra inostranih poslova Kanade Leonardom Edvardsom u Otavi.

 Lajčak razgovarao sa Edvardsom Izvor: MONDO


BiH mora u potpunosti ispuniti uslove i ciljeve koje je postavio Savjet za implementaciju mira, kako bi se omogućila tranzicija OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, izjavio je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak nakon sastanka sa zamjenikom ministra inostranih poslova Kanade Leonardom Edvardsom u Otavi.

"Do sada je ostvareno malo pomaka u rješavanju pitanja državne imovine i definisanja statusa Brčkog, što je zabrinjavajuće za članove Savjeta za implementaciju mira", rekao je Lajčak.

Iz OHR-a je saopšteno da su jučerašnji razgovori Lajaka sa visokim kanadskim zvaničnicima dio konsultacija visokog predstavnika sa državama članicama Savjeta za implementaciju mira pred naredni sastanak Upravnog odbora Savjeta, koji će biti održan 20. i 21. novembra u Briselu.

Nakon posjete Otavi, Lajčak će posjetiti Vašington i Ankaru, gdje će održati sastanke sa visokim američkim i turskim zvaničnicima.

Riješiti pitanje distrikta Brčko u ustavnoj strukturi BiH


U BiH je napravljen značajan napredak na većini zadataka, ali treba naći rješenja kako distrikt Brčko uklopiti u ustavnu strukturu BiH, što je jedan od zadataka i same arbitraže, ocijenili su kanadski zvaničnici na sastanku sa visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom u Otavi.

Direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević izjavio je u nedjelju naveče Srni da su sagovornici na svim dosadašnjim sastancima sa visokim predstavnikom istakli potrebu pronalaska rješenje za raspodjelu imovine između BiH i entiteta.

"Takođe, naglašeno je da BiH treba da ispuni sve zadatke koje je Savjet za implementaciju mira (PIK) postavio pred nju kako bi se moglo krenuti u tranziciju OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU", rekao je Maroević.

Maroević je rekao da je u Otavi potvrđeno da Kanada ima veliki interes za situaciju u BiH i da će nastaviti da "igra" svoju ulogu i u PIK.

Prema njegovim riječima, razgovori Lajčaka sa visokim kanadskim zvaničnicima dio su konsultacija visokog predstavnika sa državama članicama PIK-a pred naredni sastanak Upravnog odbora Savjeta, koji će biti održan 20. i 21. novembra u Briselu.

Maroević je podsjetio da je visoki predstavnik ranije razgovarao sa ruskim i zvaničnicima evropskih članica Savjeta i da ovi susreti predstavljaju jednu vrstu konsultacija pred sjednicu PIK-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE