• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor Dabić pred Strazburom

Lider Srpske napredne stranke RS Vinko Perić tužiće CIK i RAK zbog sankcija na izborima i spota doktora Dragana Dabića.

 Doktor Dabić pred Strazburom Izvor: MONDO

Vinko Perić, lider Srpske napredne stranke Republike Srpske (SNS RS) podnijeće tužbu Evropskom sudu protiv Centralne izborne komisije BiH (CIK) i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), jer je sankcionisan i novčano kažnjen na lokalnim izborima.

Perića je, neposredno uoči izbora, CIK BiH skinuo s izborne liste i kaznio ga s 10 hiljada KM (blizu 5 hiljada evra), a RAK je televiziji „Vikom", čiji je Perić vlasnik odrezao kaznu od 20.000 KM, i to zbog emitovanja kontroverznog spota u kojem se osim njega pojavljuje i dvojnik doktora Dragana Dabića, alijas Radovana Karadžića.

"Podneću tužbu Evropskom sudu za ljudska prava jer je riječ o klasičnom etnocidu! Moje uklanjanje s izborne liste je najmanji problem, ali način na koji je to urađeno je jasna poruka srpskom narodu šta ga čeka ako naši političari ne prestanu da se povlače pod pritiscima sarajevske političke čaršije! Ni iz CIK-a, a ni iz RAK-a nisam dobio precizno objašnjenje čime je to neko uvrijeđen u spotu u kojem se pojavljujem s osobom koja liči na Dragana - Davida Dabića i u kojem se čuje glas Radovana Karadžića! Ali, ako se zna da je predsednik CIK-a Suad, a direktor RAK-a Kemal, onda je jasno o čemu je reč", kaže Perić za "Press RS".

On dodaje da je RAK-u uputio žalbu na kaznu od 20.000 maraka koju mu je „odrezao", ali ističe da se ne nada da će biti usvojena jer je riječ o agenciji koja radi po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi".

"To nije kazna, već harač, a zna se kome se plaćao harač! Prodajem stan u Gradiški koji sam pošteno zaradio kako bih mogao da platim harač CIK-u i RAK-u! Žaliću se Ustavnom sudu BiH, ali sumnjam da će žalba biti usvojena, pa pripremam tužbu koju ću uputiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", kaže Perić.

Predsjednik SNS-a dodaje da je CIK uoči samih izbora objavio da je on smijenjen, čime je satanizovao njegovu stranku jer su birači shvatili da je stranka zabranjena i da se za nju ne može glasati, pa je partiji nanijeta nenadoknadiva šteta.

Vinko Perić kaže da su o njegovom slučaju izvještavali i ruski mediji, kojima je iznio argumente i dokaze o satanizaciji svega što je srpsko u RS i BiH.

"O ovome što se čini srpskom narodu i srpskim političarima raspravljaće se i u ruskoj Dumi! Stranci se zaklinju u slobodu medija, a njihovi sateliti u BiH uništavaju medije jednog konstitutivnog naroda. Govore o demokratiji, a kada samo javno razmišljaš drugačije, odmah nađu načina za osudu, napad i izolaciju. I dok govore o zakonitosti i pravu, drastično ga krše i u nekim slučajevima se ponašaju kao teroristi", zaključuje Perić za "Press RS".

Portparol RAK-a BiH Amela Odobašić kaže da ova agencija ne komentariše slučajeve koji se vode kao otvoreni, a slučaj Vinka Perića se ubraja u takve jer još „uvijek teče žalbeni rok u toku kojeg može da se uloži žalba Vijeću RAK-a".

Njeno mišljenje dijeli i portparol Centralne izborne komisije BiH Maksida Bajramović, koja kaže da Perić ima pravo na tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE