• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: "Seesim 08" - simulaciono kompjuterska vježba

U Sarajevu je počela simulaciono kompjuterska vježba zemalja jugoistočne Evrope "SEESIM 08" koja će trajati do 31. oktobra.

 Sarajevo: "Seesim 08" - simulaciono kompjuterska vježba Izvor: MONDO

Ministarstvo bezbjednosti BiH saopštilo je da će zemlje jugoistočne Evrope, učesnice u vježbi, uz stalnu komunikaciju na svojoj teritoriji, po sopstvenom scenariju, u okviru formiranih nacionalnih kriznih centara , simulirati prirodnu ili drugu nesreću i ostvariti komunikaciju sa glavnom kontrolnom grupom vježbe u Bugarskom nacionalnom vojnom trening centru "Čaralitsa".

Štab brigade jugoistočne Evrope (SEEBRIG) će biti u Turskom kriznom centru sa ćelijom za odgovor.

Cilj vježbe je stimulisati nacionalne civilno/vojne agencije ministarstava bezbjednosti, odbrane i struktura civilne zaštite u ispunjavanju bitnih zadataka i odgovornosti nacija učesnica u odgovoru na hitne slučajeve.

U saopštenju se navodi da je riječ o četvrtoj vježbi u "SEESIM" seriji, koja uključuje vojne i civilne ustanove ministarstava odbrane Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, bivše jugoslovenske republike Makedonije, Rumunije, Turske i Ukrajine.
U vježbi će učestvovati UN, Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC) , NATO, Evroatlantski koordinacioni centar za odgovor na katastrofe (EADRCC), Centar za osmatranje i informiranje EU(EU MIC), Pakt stabilnosti i Regionalno središte za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji (RACVIAC).

U svojstvu posmatrača će prisustvovati Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

"SEESIM 08" obezbjeđuje zemljama učesnicama priliku da testiraju procedure reagovanja u vanrednim situacijama i mehanizme koordinacije pomoći sa susjednim zemljama i međunarodnim organizacijama koje učestvuju u vježbi.

Ministarstvo bezbjednosti BiH je nosilac organizacije i priprema za učešće institucija u BiH u vježbi, a obaveza učešća proizlazi iz članstva BiH u Forumu ministara odbrane jugoistočne Evrope (SEDM) i zaključka Savjeta ministara BiH usvojenog 24. januara ove godine.

U okviru predviđenih aktivnosti, Dan istaknutih posjetilaca, takozvani Dan "D" kada će biti izvedena glavna vježba u nizu kompjuterski simuliranih vježbi u sklopu postojećeg scenarija, planiran je za srijedu, 29. oktobar 2008. godine u prostorijama Policijske akademije na Vracama.

Tim povodom, predviđeno je da na Dan istaknutih posjetilaca, ministari bezbjednosti i odbrane BiH Tarik Sadović i Selmo Cikotić te predstavnici Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost BiH kao gosti prisustvuju video tele konferenciji između zemalja učesnica vježbe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE