• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tomljanović: BiH kao decentralizovana država

Tomislav Tomljanović vidi BiH kao snažnu decentralizovanu državu.

 Tomljanović: BiH kao decentralizovana država Izvor: MONDO

Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Tomislav Tomljanović vidi BiH kao snažnu decentralizovanu državu, uređenu na funkcionalnom principu i sa Republikom Srpskom (RS) onakvom kakvu je definisao Dejtonski mirovni sporazum.

Tomljanović je za "Glas Srpske" rekao da predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ne uvažava činjenicu da u BiH postoje tri konstitutivna naroda, pa je u nekoliko navrata izjavio da želi unitarnu BiH, a na osnovu toga se vidi želja za majorizacijom jednoga naroda nad druga dva.

"Čim on može privatno govoriti u međunarodnim institucijama, to znači da Ustav ne valja. On nije smio otići bez saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH koji čine jedno tijelo u organu BiH", kaže Tomljanović.

On ističe da političari u BiH treba da donesu novi ustav, jer postojeći nisu donijeli njeni narodi, ali da to treba uraditi korektno.

"Dejtonom je postignut mir, a mi treba dalje da gradimo BiH po mjeri naših građana. Izmjenom Ustava ne zalažem se za treći entitet, i nadam se da se to neće desiti, jer BiH treba urediti na funkcionalnom principu".

Na pitanje da li podržava inicijativu za zatvaranje OHR-a, Tomljanović ističe da je OHR u svoje vrijeme bio neophodan, jer je bilo teško iz "rovova preći u skupštinske klupe", ali da sadašnji OHR, u stvari, služi političkim elitama BiH da se kriju iza njega.

"Bilo bi pametnije i OHR-u da se sam reformiše u posmatrača bez nadležnosti", zaključio je Tomljanović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE